Leegstaande boerderij in De Heurne kan opgeknapt worden na forse subsidie van provincie

04 november 2019 14:30 uur

Boerderij De Welsker in De Heurne krijgt een provinciale subsidie van bijna 230.000 euro voor renovatiewerkzaamheden. In totaal is met het project zo’n 390.000 euro gemoeid.

Rijksmonument De Welsker is een zogeheten een scholtenboerderij uit 1825 die al tien jaar leegstaat. Het complex bestaat uit een voor- en achterhuis en een veld- en veeschuur. Vorig jaar kwam het in handen van een Nederlandse familie die woont in het Duitse Hamburg.

In de eerste fase van de renovatie wordt een van de schuren omgeturnd tot ontmoetingsplek voor de buurt en families. Ook kunnen hier straks zakelijke bijeenkomsten worden gehouden.

Miljoenen naar monumenten

Ook veel andere historische gebouwen krijgen van de provincie een bijdrage voor restauratie. De subsidies komen uit de Regeling Erfgoed 2019. Eerder dit jaar werd er al 13,5 miljoen euro verdeeld over verschillende projecten. Omdat niet alle aanvragen gehonoreerd konden worden, besloot Provinciale Staten vlak voor de zomer nog eens 13,1 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Met de bijdragen wil Gelderland meehelpen met het in stand houden en/of verduurzamen van de monumenten. Bron: tubantia.nl 4-11-19