Kanaaldrama in Noord-Twente: ‘Honderd huizen rijp voor de sloop’

25 mei 2020 05:15 uur

Van de 340 beschadigde huizen langs het kanaal Almelo – de Haandrik zijn er honderd zo slecht aan toe, dat ze rijp zijn voor de sloop. Dat zeggen gedupeerde bewoners. Komende dinsdag horen ze eindelijk of de schade inderdaad veroorzaakt is door werkzaamheden aan het kanaal.

De scheuren, verzakkingen en ontzette gevels in zeker honderd huizen zijn zo ernstig dat de huizen nu al onleefbaar zijn en op korte termijn onveilig worden. Dat zeggen bewoners. Volgens hen is de enige optie om de huizen te slopen en vervolgens op een nieuwe fundering opnieuw op te bouwen. Ze vrezen dat ze hierdoor jarenlang in een tijdelijke woning moeten doorbrengen.

Uitgebaggerd

Inmiddels hebben zich bij de provincie Overijssel 340 huiseigenaren gemeld met schade. Het gaat om huizen rond kanaal Almelo – de Haandrik, tussen Daarlerveen en Mariënberg. Tussen 2011 en 2016 is het kanaal geschikt gemaakt voor grotere scheepvaart. Daarvoor is het kanaal onder meer uitgebaggerd en zijn er nieuwe damwanden geplaatst. Al tijdens het werk traden problemen met kwel (omhoogkomend grondwater) op. Sinds een jaar na het voltooien van de werkzaamheden loopt het aantal schademeldingen bij de provincie gestaag op.

Duidelijkheid na anderhalf jaar ellende

Komende dinsdag presenteren TNO en Deltares, die de schade in opdracht van de provincie onderzochten, hun bevindingen. Alle bewoners kijken reikhalzend uit naar dit moment, zegt Jan de Haan. Hij is voorzitter van de stichting Kant nog Wal, die een groot deel van de getroffen bewoners vertegenwoordigt.

„Sommige mensen leven al anderhalf jaar of langer in een zwaar beschadigd huis. Daar kwam de afgelopen tijd de corona-ellende nog bij. Mensen die thuis moeten blijven in een onleefbaar huis. Dat is killing.”

De Haan heeft geen idee wat het onderzoeksrapport brengt. „We hopen dat er duidelijke oorzaken van de schade uitkomen. Theoretisch is het nog steeds mogelijk dat er uit komt dat er geen enkel verband is met de werkzaamheden aan het kanaal. Maar dat kan ik mij werkelijk niet voorstellen.”

Huis onleefbaar

Arjan Otter uit Geerdijk is een van de bewoners die de presentatie in spanning afwacht. Zijn huis is inmiddels onleefbaar. De schuifpui kan niet meer dicht, de wind waait door de brede kieren die hij met tape probeert af te plakken. Scheuren zitten in muren en plafond en het bed staat op klosjes omdat de slaapkamervloer door verzakking zes centimeter afloopt. „Zo liggen we tenminste nog recht.”

Hij vreest dat sloop en opnieuw opbouwen de enige optie is. „Maar wie gaat dat betalen? Wat als de provincie zegt, we de doen allebei de helft. Bij een huis van 4 ton kost me dat alsnog 200.000 euro. Wie kan dat betalen?”

Presentatie via internet

Het onderzoeksrapport zou op 30 maart al gepresenteerd worden, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronacrisis. De provincie wilde de bewoners graag persoonlijk informeren en vervolgens alle ruimte bieden voor vragen en informatiebijeenkomsten. Omdat dit er voorlopig ook niet in zit, wordt het rapport dinsdag in een live-uitzending op internet gepresenteerd. Vervolgens wordt op individueel niveau bekeken wat er met de huizen gebeurt. Bron: tubantia.nl