In Hengelo moeten zo’n 2.000 asbestdaken eraf vóór eind 2024

20 november 2018 20:42 uur

In Hengelo staan 2.000 panden met asbestdaken: van kleine bijgebouwen tot grote boerenschuren. Die zullen vóór eind 2024 moeten zijn verwijderd, want dan gaat er een landelijk verbod in op asbestdaken. Van die daken in Hengelo zijn er zo’n 950 kleiner dan 35 vierkante meter: die mogen door de eigenaren zelf worden verwijderd.

De cijfers zijn afkomstig van een provinciale inventarisatie van asbestdaken. Het onderzoek vormt de basis voor de operatie ’Hengelo Asbestdakvrij.’ De Hengelose SP informeerde bij het college van B en W naar de aanpak. De gemeente gaat daarbij samenwerken met andere gemeenten en de provincie, is het antwoord.

De dakeigenaar is zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbest. Hengelo wil daarbij een adviserende en ‘faciliterende’ rol spelen. Maar hoe dat precies vorm gaat krijgen ‘wordt opgehaald uit de stad.’ Oftewel: wat vinden de Hengeloërs er zelf van?

De gemeente zal in elk geval geen initiatief nemen voor het oprichten van een intergemeentelijk asbestsaneringsbedrijf. En de gemeente heeft straks tot taak om na ingang van het asbestverbod handhavend op te treden, maar een uitvoerende en handhavende rol bij het verwijderen van de asbestdaken vindt het college niet wenselijk. Bron: rtvsternet.nl 18-11-18 Lees verder>>>>