Hoorn: Intermaris start asbestsanering bergingsdaken en vloerluiken

Intermaris verwijdert in de komende maanden asbest in en rondom haar woningen. Het gaat om de golfplaten van bergingen van 200 woningen in Hoorn en Purmerend en zo’n 400 asbesthoudende vloerluiken in de wijk Grote Waal in Hoorn. Asbest werd als bouwmateriaal in het verleden veel toegepast in gebouwen en woningen. Sinds juli 1993 is het gebruik van asbest verboden vanwege gezondheidsrisico’s. De rijksoverheid stelt vanaf 2024 een verbod in op asbestdaken en asbestgolfplaten. Particulieren, bedrijven en instellingen mogen die dan niet meer bezitten. Intermaris start dit jaar al met de sanering zodat ze medio 2015 geen bergingen met asbestgolfplaten meer bezit.

Bergingsdaken
Intermaris vervangt, daar waar nodig, het asbesthoudend dak van de bergingen door nieuwe golfplaten. Bij alle bewoners komen medewerkers van Intermaris vooraf thuis langs. Tijdens deze afspraak controleren ze het dak en bespreken met de bewoners welke werkzaamheden aannemer Van der Bel bv uit Aartswoud uitvoert. Dit bedrijf is een gecertificeerde asbestsaneerder. De werkzaamheden duren 1 of 2 werkdagen per woning. Woensdag 10 september starten de werkzaamheden bij 16 woningen in de Jan Molenwerfstraat en Jan Maijenstraat in Hoorn-Noord. Vervolgens zijn bergingen in de binnenstad en het Venenlaankwartier in Hoorn aan de beurt. De overige woningen in Hoorn en Purmerend staan begin 2015  in de planning van de aannemer.

Vloerluiken
Intermaris vervangt de vloerluiken in 54 woningen aan de Korenmolen in Hoorn. De vloerluiken bevatten asbesthoudend materiaal en zijn tijdens de bouw van de woning in 1981 in de woning geplaatst. De saneerder voert de werkzaamheden tussen 8 en 12 september 2014 uit. Een gecertificeerde asbestsaneerder, Asbestos & Demolition Support bv uit Amsterdam, voert de vloerluiken op een goede manier af en plaatst een nieuw exemplaar. Intermaris informeerde de bewoners van de Korenmolen vooraf en organiseerde eind augustus een informatiebijeenkomst. De woningcorporatie kreeg weinig vragen over de werkzaamheden. Na de woningen aan de Korenmolen vervangt Intermaris dit jaar bij nog 400 woningen in de Grote Waal de asbesthoudende vloerluiken. De woningcorporatie wil de komende jaren alle asbesthoudende vloerluiken in haar woningen vervangen. Bron: Intermaris 08-09-2014.