Helmondse corporaties: Goedkope huurhuizen bouwen is ook kostbaar

19 juli 2016 07:28 uur

HELMOND – Woningen moeten energiezuiniger zijn, rolstoelvriendelijker, de politie stelt hogere eisen aan het hang- en sluitwerk, maar ook aan de verlichting. En dan stijgen de kosten van bouwmaterialen ook nog en ben je meer geld kwijt aan de grond. Zie dan als woningbouwvereniging nog maar eens goedkope huizen te bouwen voor de man met de kleinste portemonnee. Dat valt niet mee.

Joost Lobée zei het vorige week al in het ED: huizen bouwen waarvoor je straks ‘slechts’ 400 tot 450 euro huur kan vragen, is ontzettend lastig. De kersverse directeur van de Helmondse verhuurder Compaen (o.a. Helmond) voegde er meteen aan toe dat dat juist zijn belangrijkste taak is. Geen megalomane bouwprojecten meer met koopwoningen en huurwoningen in het allerduurste segment, verhuurders moeten weer doen waarvoor ze zijn opgericht: voor betaalbare huurhuizen zorgen.

Grondprijzen
Vooral in het goedkoopste segment is dat een uitdaging, zegt ook Chris Teuws, die de scepter zwaait bij woningcorporatie Bergopwaarts (o.a. Deurne). “De grondprijzen voor sociale woningbouw zijn in veel gemeenten gestegen. En elk huis dat je nu bouwt, moet zo goed als energieneutraal zijn. Voor alle duidelijkheid, dat willen we ook voor onze huurders. Maar het kost wel veel geld.”

Dat zie je vaak terug in de stijgende huren. “Mensen zijn een steeds groter deel van hun inkomsten kwijt aan woonlasten”, zegt Mirjam Kräwinkel van woningcorporatie woCom (o.a. Someren). “We zullen er alles aan moeten doen om dat omlaag te brengen.” Bron: www.ed.nl 19 juli 2016 lees verder>>>>