Helmond: sloop van historische oude garage Van der Meulen

19 juli 2019 07:43 uur

Met de sloop van de oude garage van Van der Meulen-Ansems verdwijnt een historische plek uit het centrum van Helmond. En dat terwijl de gemeente juist de geschiedenis levendig wil houden.

Het gras groeit al jaren uit de dakgoten, de ramen zijn met grijze planken dichtgetimmerd en over de gevel lopen diepe scheuren. Kortom niet moeders mooiste, merkt stadshistoricus Giel van Hooff op. Hij heeft het over de wit geschilderde panden aan de Kerkstraat Zuid, pal tegenover Vlisco. „Ze zijn verwaarloosd, maar er gaat veel historie achter schuil.”

Veel automobielhistorie, om precies te zijn. „Je zou dit de geboorteplek kunnen noemen van Helmond als automotive-stad.” Want wat wil het geval? In een van de panden die gesloopt gaan worden, zat meer dan honderd jaar de garage van Van der Meulen-Ansems. Een van de eerste, grote autohandels in Helmond en omgeving. Eind dit jaar maken het gebouw en naastgelegen panden plaats voor 44 appartementen.

Eerste T-Ford

„Historisch gezien een ferme plek”, beaamt Jan van Bussel van Monumenten Werkgroep Helmond. „Het was een van de eerste garages in Helmond. „Mijn vader kocht in 1923 de eerste Amerikaanse T-Ford van Helmond”, weet van Bussel. „Dat was wat. Er reden toen vijf auto’s in Helmond.”

In 1889 begon Jos van der Meulen aan de Kerkstraat een smederij en winkel in ijzerwaren, nadat hij de zaak had overgenomen van de vorige eigenaar. Zijn vrouw heette Wilhelmina Ansems, vandaar de gecombineerde bedrijfsnaam. In de jaren erna begon Jos met de verkoop van achtereenvolgens fietsen, motoren en auto’s. Hij introduceerde de ene na de andere noviteit bij de Helmonder.

Zo was de familie Van der Meulen in 1898 een rijdende bezienswaardigheid, toen zij met een Benz ritjes door de stad maakte. Hun oudste zoon, Matheas, is later beroemd geworden als componist onder de naam Matthijs Vermeulen. Bron: ed.nl 19-7-19