Helmond: Dreigende sloop Oudt Peelandt Ameidestraat

05 februari 2019 08:42 uur

Gaat het dan echt gebeuren? De sloop van deze zeldzame neobarok trapgevel van het oude pand Oud Phileutonia / Oudt Peelandt in de Ameidestraat. Ontworpen én gebouwd door de bekende Helmondse architect Lambert de Vries. De hekken zijn geplaatst…Het zal toch niet!!!

Deze gevel is toch echt een neobarok meesterwerk van Lambert de Vries, een van Helmonds meest actieve en geliefde architecten. Veel van zijn fraaie bouwsels staan op monumentenlijsten. Omdat nooit enig fatsoenlijk onderzoek is gedaan naar deze gevel was onbekend dat Lambert de Vries de architect én bouwer is van deze bijzondere gevel. Het werd onterecht aangezien voor een ‘nepgevel’. Neo-stijl is echter zeker geen nep, maar vaak juist sierlijk en van hoge culturele waarde. Iets waar mensen graag naar omhoogkijken als ze er aan voorbij komen.

Teleurstellend dat dergelijke desinteresse niet alsnog recht gezet kan worden door de gevel alsnog (met urgentie) op een monumentenlijst te zetten.
Het is toch een kleine moeite om deze zeldzaam waardevolle gevel op te nemen in een nieuwe gevel. Dat verhoogd mijnsinziens de acceptatie en de waarde van ieder nieuw pand op die plaats. De interessante geschiedenis van dit oude pand op de plaats van de stadspoort kan dan gewoon vertelt blijven worden waarbij iedereen vol bewondering naar boven zal kijken en wijzen naar de fraaie details in de gevel. De zeldzame gevelsteen (een van de weinige die de beeldenstorm overleefd heeft) komt uit het Blokhuis van Liessel. Dat kasteeltje was lange tijd bezit van Helmondse families. De gevelsteen behoort dan ook in Helmond te blijven.
Nog altijd wachten velen die vragen gesteld hebben op een officiële reactie vanuit de gemeenteraad en vooral ook een officieel standpunt van B&W. Waarom sloop als behoud zo gewenst is! Bron: nieuws.ditisonzewijk.nl 4-2-19