Hardenberg moet sloop oude panden nabij centrum uitstellen

05 mei 2015 18:26 uur

Ergee is een pseudoniem van columnist Roel Gritter. Hij neemt in het regionale blad “De Veenstreek” wekelijks de plaatselijke politiek, dan wel andere zaken die het lokale bestuur betreffen onder de loep. Dit keer schrijft hij over een probleem m.b.t. de sloop van panden dat zich in Hardenberg aandient; overigens een probleem waar iedere gemeente of sloper regelmatig tegen aanloopt.

De column van ergee in De Veenstreek van week 18:

Het duurt een paar maanden langer voordat de oude meuk aan het Oosteinde in Hardenberg tegen de vlakte gaat. En daardoor moeten ook de leerlingen van de Groene Welle een poosje later beginnen met de aanleg van een tijdelijk parkje op de vrijgekomen percelen. En uiteindelijk wordt de bouw van koop- en huurappartementen voor starters en andere mindervermogenden eventjes uitgesteld.

Oorzaak is een onderzoek naar bijzondere plantjes en zeldzame beestjes. De gemeente heeft inmiddels de drie panden aan het Oosteinde gekocht: de voormalige fietsenwinkel van Jan van Goor, de garage van Derk ten Cate en de koperslagerszaak van Ab Breukelman. En ze zijn ook alweer doorverkocht, aan bouwbedrijf Oude Lenferink. De panden kunnen dus gesloopt worden en dankzij geld van de provincie Overijssel de bodem gesaneerd, ware het niet dat er een kleine kink in de kabel is gekomen.

Tijdens de papieren voorbereiding van de sloop is gebleken dat in het kader van de flora- en faunawet onderzocht moet worden of er beschermde planten en diersoorten aanwezig zijn. Dat moet tussen april en september gebeuren, graag twee keer zelfs. Dat betekent dat op z’n vroegst in oktober met de sloop kan worden begonnen. Het is erg jammer voor de Hardenberger voetbalomroeper HeinoII, maar zijn idee om in het nieuwe parkje een zomerterras met Biergarten aan te leggen zit er niet in. De bouw van het wooncomplex kan op z’n vroegst in de eerste helft van 2016 van start gaan. Met dank aan de provincie Overijssel, die geld had toegezegd als dit zomer de panden zouden worden gesloopt, maar nu uitstel wil geven omdat Hardenberg de plannen en financiering wel goed voor elkaar heeft.

Het is trouwens te hopen dat er geen VOP wordt aangetroffen, een vleermuizenoriëntatiepunt. Een prachtwoord voor spelers van Scrabble of Wordfeud maar een ramp voor bouwers en ontwikkelaars. Er zijn namelijk al op diverse plekken in ons land bouwplannen in de prullenbak beland omdat bepaalde bomen niet gekapt mochten worden: ze waren oriëntatiepunten voor vleermuizen. Je moet dan de vleermuizen verhuizen of doen wat ze in Utrecht hebben gedaan, namelijk medewerkers van de universiteit inschakelen om de beesten aan een nieuwe vliegroute te helpen.

Een eerste snelle blik op de drie panden aan het Oosteinde en omgeving heeft geleerd dat het met bijzondere bomen, vleermuizen en andere levende wezens wel goed zit, maar je weet maar nooit, er zal maar een heikikker, grote vuurvlinder of oostelijke witsnuitlibel tussen zitten, dan ben je mooi de pineut. En die is niet beschermd….