Halsteren: Strijd om molenerf laait weer op: behoud of sloop?

19 mei 2020 08:35 uur

Vereniging De Westbrabantse Molens geeft de strijd niet op om het erf met bijgebouwen naast de Antoniusmolen in Halsteren voor sloop te behoeden en het ensemble de status van gemeentelijk monument te bezorgen.

Voorzitter Ton Meesters heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van het college van Bergen op Zoom om het complex niet tot monument te verklaren. Om te voorkomen dat tijdens die heroverweging door B en W de drie panden naast de molen gesloopt zouden worden, vroeg hij de rechter om een voorlopige voorziening.

Al veel molenerven verdwenen

Volgens Meesters is er niet gekeken naar hoe zeldzaam het Halsterse molenerf is. ,,Bij de meeste molens in West-Brabant zijn de bijgebouwen en erven al verloren gegaan”, wijst hij op molens als De Vos in Heense Molen, De Assumburg in Nieuw-Vossemeer en Johanna in Huijbergen. ,,Die zijn ontheemd, staan los van hun omgeving.”

De erven in Nispen en Oudemolen zijn nog gaaf. ,,Maar dat zijn slapende molens, de Halsterse draait nog en de historische ontwikkeling is terug te zien op het erf”, betoogt Meesters. Dat weegt voor hem zwaarder dan het feit dat het Halsterse erf te weinig punten scoort voor een verplichte monumentenstatus. ,,Maar hun eigen specialistische ambtenaren adviseerden het college om die toch te verlenen.”

Verzoek om status afgewezen

B en W wezen de status echter af om de te lage totaalscore, niet waardevolle schuur en alle aanpassingen die het woonhuis al minder authentiek maakten. Zij stellen dat het nieuwbouwplan voor een zorgcomplex achter de molen aan alle eisen voldoet.

Zonder monumentenstatus kunnen de bijgebouwen worden gesloopt om er een parking aan te leggen. ,,Het einde voor de molenaar, vreest Meesters. ,,Een draaiende molen geeft geluidshinder en slagschaduw. Dat kan leiden tot klachten van bewoners of personeel. In Gouda kwam door zo’n conflict een molen stil te staan.”

Bijgebouwen in slechte staat

Meesters vindt dat het Zorghuys niet past bij de molenomgeving en de rust verstoort met verkeersbewegingen. Hij erkent dat de bijgebouwen in slechte staat verkeren. ,,Maar er zijn vaker hopeloze gevallen toch gerepareerd.” Wie dat moet betalen? ,,Daar zijn mogelijkheden voor, maar eerst moet de monumentenstatus rond zijn.”

‘Molenerf zeldzamer dan Markiezenhof’

Hij stuurde het college een rapport van bouwhistoricus Dick Zweers. ,,Gemaakt in onze opdracht, maar hij is onafhankelijk”, stelt Meesters. Zweers schrijft: ‘De zeldzaamheidswaarde van het Halsterse molenerf oogt minder spectaculair, maar is zeker zo groot als die van het Markiezenhof’. Bron: pzc.nl