Gorcumse spookbuurt definitief niet dit jaar plat

02 december 2019 19:23 uur

De spookbuurt in de Gorcumse Haarwijk gaat definitief niet voor de jaarwisseling plat. Gorcumers zijn daarover deze week geïnformeerd door woningcorporatie Poort6

Poort6, eigenaar van de in totaal 89 leegstaande huizen aan de Van Zomerenlaan en D.F. Pauwstraat, wacht nog altijd op een ontheffing van de provincie Zuid-Holland om de sloopkogel van stal te mogen halen. ,,Dat die er nog steeds niet is, zorgt ervoor dat ik met pijn in het hart moet zeggen dat we de woningen niet meer kunnen slopen in 2019”, aldus directeur-bestuurder Marije Buursink. Poort6 wil met de gemeente druk uitoefenen op de provincie in de hoop dat die alsnog snel over de brug komt.

Vogels en vleermuizen

De ontheffing is nodig omdat er in de straten beschermde diersoorten leven. Eerder zorgde de aanwezigheid van vogels en vleermuizen al voor uitstel. Poort6 liet halverwege 2018 de huizen strippen en dichttimmeren. Ook werd asbest verwijderd en zijn bouwhekken geplaatst om delen van de straten en brandgangen af te sluiten.

Tevens werden eerder dit jaar schuttingen en schuurtjes weggehaald. ,,We gaan nu voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling veilig zal verlopen”, schrijft Poort6 in een brief aan de buurt, die deze week is verzonden.

Een doorn in het oog

De woningcorporatie stelt te balen van de situatie. ,,We moeten slopen en ervoor zorgen dat er een einde komt aan deze treurige situatie”, zegt projectmanager Ruben Duinker. ,,Die is niet alleen voor ons, maar voor heel Gorinchem en met name de omwonenden een doorn in het oog.”

De woningen maken plaats voor nieuwbouw. Poort6 wil in de Van Zomerenlaan en D.F. Pauwstraat zeventig tot negentig duurzame eengezinswoningen bouwen. Bron: bndestem.nl 29-11-19