Goirle: Omwonenden van Besouw volgen sloop met argusogen

20 januari 2020 08:05 uur

Omwonenden van te slopen fabriek van Besouw aan de Kerkstraat in Goirle maken zich zorgen. Ook over de betrouwbaarheid van de trillingsmeting.

Ze volgen de sloop met argusogen, omwonenden van de oude textielfabriek van Besouw in Goirle.  Ze maken foto’s, filmpjes én bezwaar. Met regelmaat trekken ze aan de bel. Over de veiligheid, maar ook vanwege de overlast die ze ervaren. Afgelopen dagen maakten ze zich grote zorgen over het verplaatsen en verwijderen van trillingsmeters. Volgens Ger Houben uit de Kerkstraat werden die verplaatst op het moment dat er hevig wordt gesloopt. ,,Dat maakt het moeilijk om aan te tonen dat schade aan woningen is veroorzaakt door sloopwerkzaamheden.”

Overlast

De sloop lag twee maanden stil na bezwaar van omwonenden. Zij hadden geconstateerd dat opdrachtgever NBU, de Nederlandse Bouw Unie, geen sloopplan had ingediend en toch de sloper aan het werk had gezet. Bij de sloop zijn trillingsmeters geplaatst bij de huisnummer 90, 74a en 70. Bij overlast en teveel trilling gaat via de meter een sms’je naar de sloper en kan worden ingegrepen.

Tot verbazing van de omwonden, ook tot afgrijzen, is begin januari de meter van nummer 90 verwijderd en die van nummer 74a verplaatst naar Kerkstraat 62.  De afstand tussen beide adressen is een kleine honderd meter.  Later is de meter teruggeplaatst.

Ger Houben, woordvoerder namens de buurt: ,,Dat is gebeurd nadat de fabriekshal tegenover nummer 74a naar beneden getrokken. Dat gebeurde met veel geweld.” De buurt vindt de trillingsmeters essentieel. Mocht er door de sloop schade ontstaan aan de woningen dan moet dat worden aangetoond. De informatie die op de meters is af te lezen is daarvoor essentieel.”

Kerstreces

Volgens woordvoerder Rob van der Velden van NBU zijn de trillingsmeters voor het kerstreces verwijderd en na de vakantie toen de sloop is hervat weer teruggeplaatst. ,,Dat de meter op nummer 60 is geplaatst maakt voor de registratie niet uit, de meting is ook daar nauwkeurig. Maar om aan de bezwaren van omwonenden tegemoet te komen is in overleg met de gemeente besloten om de meter toch weer op nummer 74a te plaatsen.”

Op de locatie van de oude fabriek komen woningen. Bron: bd.nl 18-1-20