Giftige verf in boogbrug vertraagt sloop met half jaar

13 juni 2019 19:17 uur

De verwijdering van de oude boogbrug over de Lek tussen Nieuwegein en Vianen is ten minste een half jaar uitgesteld. Rijkswaterstaat wacht eerst een onderzoek af naar de omgang met de zogeheten chroom-6-verf waarmee de brug is behandeld.

Aanleiding zijn problemen die waarop Rijkswaterstaat eerder dit jaar stuitte bij de renovatie van de Waalbrug in Nijmegen. Daarop bleek chroom-6-verf gebruikt, een middel dat inmiddels kankerverwekkend is gebleken. Vooral bij bewerking brengt dat risico’s met zich mee. Rijkswaterstaat onderzoekt nu wat de efficiëntste methode is om met de verf om te gaan. Zodra dat duidelijk is kan de voorbereiding van de verwijdering van de brug hervat worden.

Uitstel

De dienst stond op het punt de verwijdering aan te besteden zodat aannemers voor de klus konden inschrijven. Dat proces is vorige maand stilgezet in afwachting van het onderzoek in Nijmegen. Woordvoerder Theo de Lange van Rijkswaterstaat verwacht dat het proces zo maar zes maanden vertraging oploopt, maar dat verwijdering volgend jaar alsnog doorgaat. ,,Het is uitstel, geen afstel,‘’ laat hij met stelligheid weten. Bron: gelderlander.nl 13-6-19