Gevel als poort in Holtense Kerkhofsweg toch gesloopt

14 januari 2019 19:12 uur

De bijna zestig jaar oude gevel van de voormalige timmerwerkplaats aan de Kerkhofsweg in Holten zal toch worden gesloopt. De overgebleven gevel van het afgebroken pand zou als poort gaan fungeren voor het Belevingspad, dat vanuit het centrum van Holten richting het NS-station zou worden doorgetrokken.

Enkco

Het doel hiervan was het zichtbaar houden van de industriële geschiedenis van Holten en de bedrijvigheid op De Kol in het bijzonder. Toch schijnt er voor behoud van de gevel, die zich op het door de gemeente aangekochte terrein van vleesverwerker Enkco bevindt, te weinig draagvlak te zijn.

Overlast

Volgens B en W, die hebben ingestemd met de sloop, hebben omwonenden aangegeven dat de gevel het zicht vanuit het centrum op de Holterberg verstoort. Ook zijn er zorgen geuit dat de gevel misschien personen en groepen aantrekt, die overlast veroorzaken. Daarbij worden bezoekers van het nabij gelegen Café Toontje genoemd.

Onvoldoende

B en W geven aan ook gevoelig te zijn voor het argument van de Erfgoedadviesraad, die stelt dat de gevel op zich onvoldoende als ‘drager’ van de industriële geschiedenis van het gebied De Kol fungeert. Aannemer Reko Raalte sloopt de gevel binnen drie weken. Bron: tubantia.nl 14-1-19