‘Gemeente koopt parkeergarage De Zeeheld in Den Haag; plan voor appartementen van de baan’

08 juli 2019 18:33 uur

De gemeente Den Haag gaat parkeergarage De Zeeheld in het Zeeheldenkwartier kopen. De garage wordt opgeknapt en de parkeerplekken blijven behouden. Er komen definitief geen appartementen op deze locatie. Waarschijnlijk dinsdag beslist het Haagse college over dit voorstel, zeggen bronnen in het stadhuis tegen Omroep West. Als het college instemt, zou dat betekenen dat er een einde komt aan een jarenlange discussie over de toekomst van de parkeergarage.

De garage in de Prins Hendrikstraat staat al jarenlang leeg. In 2016 is het gekocht door NU projectontwikkeling, een bedrijf van Edwin Jansen, voormalig manager van onder anderen zangeres Anouk. Hij wilde in eerste instantie de parkeergarage met bijna tweehonderd parkeerplekken, slopen en op deze plek appartementen bouwen. Maar de buurt kwam in verzet. De plannen betekenden dat er tweehonderd parkeerplekken uit de wijk zouden verdwijnen waardoor de parkeerdruk in het Zeeheldenkwartier verder zou toenemen.

Bovendien moesten horecaondernemers in de Prins Hendrikstraat hun terrasparkeerplaatsen in de straat opgeven. Volgens de gemeentelijke parkeernorm zouden er namelijk te weinig parkeerplekken overblijven en daarom moesten de terrassen weer in gebruik genomen worden als parkeerplek.

Ook onvrede over ander plan

Ondertussen mengde de politieke partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos, die toen nog in de oppositie zat, zich in de kwestie. Deze bemoeienis resulteerde erin dat de partij samen met de projectontwikkelaar in februari 2018 een nieuw plan presenteerde. De ontwikkelaar bleek bereid om twee lagen parkeerplaatsen met ongeveer zestig of zeventig plekken te behouden en minder appartementen te bouwen. Maar de voorzitter van de winkeliersvereniging was ook over dit plan ontevreden en dreigde met het starten van procedures. Daarna werd het een tijd stil rond de parkeergarage.

Nu blijkt dus dat de gemeente de garage gaat terugkopen voor een nog onbekend bedrag. Een woordvoerder van de gemeente kan niet bevestigen dat de garage in gemeentelijke handen komt. Bron: omroepwest.nl 8-7-19 Lees verder>>>>