Enschede: Schrik over mogelijke sloop pand Getfertweg

07 mei 2019 07:34 uur

De schrik over de sloop van de BATO-fabriek zit er nog goed in. De verenigingen die waken over het historisch erfgoed van Enschede ontfermen zich nu over een oud fabrieksgebouwtje aan de Getfertweg.

Drie erfgoedorganisaties, de Stichting Historische Sociëteit Enschede Lonneker, Erfgoed vereniging Heemschut en de Stichting Cuypersgenootschap, hebben protest aangetekend tegen ‘de mogelijke sloop van het voormalig fabrieksgebouw aan de Getfertweg 191’. Er zijn op dit moment voor zover bekend nog geen concrete sloopplannen, maar de clubs hebben geleerd van het proces rond het BATO-pand aan de Perikweg.

Te laat

Daar kwam het verzet te laat, het gebouw werd onlangs met de grond gelijk gemaakt. De erfgoedbewakers, die de oude BATO-textielfabriek grote cultuurhistorische waarde toedichtten, staken hun teleurstelling daarover niet onder stoelen of banken. Ook het pand aan de Getfertweg, een paar straten verderop, heeft de shed-daken die de BATO kenmerkten. En net als bij de BATO is de waarde niet direct voor iedereen zichtbaar.

Onopvallend

Het gebouw is een onopvallend pand, slechts één bouwlaag en ontsierd door grafitti. Er huizen al jarenlang allerlei kleine bedrijfjes in, die elkaar afwisselen. Zorgbureautjes, financiële dienstverlening, vaklui in de timmer- en schilderbranche. Over de oorsprong van het gebouwtje is weinig bekend; de bouwvergunning voor een loods op die plek werd in 1936 verleend aan ‘gebr. Varvik’, maar waarvoor precies is niet duidelijk. In 1954 volgde een bouwvergunning aan Grossierderij Dezo voor een ‘pakhuis met garage’. Dezo leverde in de oorlog onder meer bakpoeder aan bakkers. Het pand aan de Getfertweg zal geen drommen toeristen trekken, ook niet met een opgepoetste gevel.  Bron: tubantia.nl 6-5-19 Lees verder>>>>

Overig nieuws