Energiezuinige upgrading oud houten kozijn

14 maart 2019 09:19 uur

Totale raampuien verwijderen en vervangen door nieuwe kozijnen met triple beglazing? Dat is volgens Arend Jan Overbeek, bedrijfsleider toelevering bouw bij de ADS Groep uit Goor, niet altijd nodig. In veel gevallen zijn bestaande houten kozijnen nog goed genoeg om deze te transformeren naar een energiezuinige variant. Heel simpel, met een aanslaglat van gemodificeerd hout.

Overbeek wijdde onlangs een blog aan dit thema. Hij stoort zich namelijk aan het verwijderen van goede bestaande houten kozijnen voor nieuwe kozijnen of freeswerk in bestaande sponningen om van enkelglas naar dubbel of tripleglas te gaan.  Dat is volgens hem onnodig en arbeidsintensief. Volgens Overbeek voldoet het aanbrengen van een nieuwe aanslaglat in het bestaande kozijn, zodat er voldoende ruimte in de sponning ontstaat om 3-voudig glas te plaatsen. Dat moet een universele aanslaglat zijn waarmee diverse kozijnsystemen uit de jaren tachtig en negentig uitgerust kunnen worden.

Grote behoefte

Overbeek voorziet een grote behoefte in de upgrading van het bestaande houten kozijn. Vele tienduizenden woningen uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw herbergen nog goede kozijnen die zeker niet in de shredder hoeven. “Denk aan de meranti-kozijnen of de gewaterde grenenkozijnen; die zijn na al die jaren in redelijk goede staat. De sponningen van de kozijnen vanaf de jaren tachtig zijn redelijk gestandaardiseerd, zodat er een universele aanslaglat inpast.” Bron: aannemervak.nl 14-3-19 Lees verder>>>>