Emmen: NAM start deze zomer met sloop gasontzwavelingsfabriek

14 juni 2018 10:50 uur

Het was al bekend dat de gasontzwavelingsfabriek langs de N862 gesloopt zou worden, maar de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) heeft nu ook zicht op een termijn. De ontmanteling van de installatie staat gepland voor juli of augustus en zal ruim een jaar in beslag nemen.

De meeste materialen zijn aan het einde van hun levensduur, een beperkt deel komt nog in aanmerking voor hergebruik, aldus woordvoerder Kirsten Smit. ‘Daar hebben wij een derde voor ingeschakeld om dat te regelen.’ Het gas in de leidingen en de omliggende velden is inmiddels verwijderd en de fakkel in de top van de installatie is definitief gedoofd. De afgelopen vijf maanden is de NAM druk geweest met het sluiten van specifieke onderdelen van en leidingen naar de fabriek.

De fabriek, de grootste van de NAM, sluit omdat het operationeel houden van de installatie niet langer rendabel meer is. De fabriek opende in 1987 de deuren om het gas uit om en nabij de vijftien velden in Zuidoost-Drenthe en Twente te ontzwavelen. Op deze manier ontstond er een kwalitatief beter product. Op acht januari van dit jaar ging de knop letterlijk en figuurlijk om en was de fabriek officieel buiten gebruik. Bron: emmen.nu 12-6-18 Lees verder>>>>