Emmeloord: Sloop ziekenhuis besproken door gemeenteraad

09 maart 2020 18:26 uur

Er zijn nieuwe plannen voor het Dokter J.H. Jansencentrum in Emmeloord. Het zou geheel of gedeeltelijk gesloopt moeten worden, om plaats te maken voor een moderne woonwijk. Maandagavond worden de uitgangspunten daarvoor in de politiek besproken.

Het ziekenhuis is een gebouw met een enorme historie. Het was het eerste ziekenhuis dat slachtoffer werd van de schaalvergroting in de zorg begin 2000. Het ziekenhuis werd ontmanteld. Er bleef alleen een aantal poliklinieken over; andere zorg verhuisde naar Lelystad.

Veel verzet
Er was veel verzet toen dit alles speelde. Inwoners van Noordoostpolder en Urk waren massaal tegen het uitkleden van het ziekenhuis. Bertus Ritsema, toenmalig fractievoorzitter van de Politieke Unie, was ook fel tegen en kwam in actie. Inzet was om het ziekenhuis te behouden. “Achteraf gezien was het trekken aan een dood paard”, zegt hij nu.

De barricade op
Ook Hans Veenhuis, oud persfotograaf, ging de barricade op voor het ziekenhuis. Er zijn, naast protesten bij het ziekenhuis en op De Deel, ansichtkaarten verstuurd naar politici in Den Haag. Er kwamen veel politieke kopstukken naar Emmeloord die achter de lokale politiek gingen staan. Maar zonder het door hen gewenste resultaat.

Uit het zicht geplaatst
Veenhuis kwam later nogmaals in actie. Het beeld van een patiënt die uitgezwaaid wordt door een arts, had een prominente plek voor het ziekenhuis, maar werd destijds uit het zicht geplaatst. Veenhuis kaartte de kwestie aan en uiteindelijk kreeg het beeld een nieuwe plek voor het ziekenhuis, daar staat het nu nog steeds.

Gemengde gevoelens
Er bestaat een kans dat het gebouw tegen de grond gaat. Daar hebben Ritsema en Veenhuis gemengde gevoelens over. Oud-politicus Ritsema denkt dat het een logische ontwikkeling is. Veenhuis daarentegen vindt platgooien een slecht idee. Er moet wat hem betreft eerst gekeken worden of het gebouw behouden kan worden. Welke functie het krijgt, maakt hem niet veel uit. Bron: omroepflevoland.nl 8-3-20