Eindhovens sloopbedrijf veroordeeld voor dodelijk liftongeval TU Eindhoven

01 november 2018 08:24 uur

Een sloop-en grondwerkbedrijf uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor een dodelijk ongeval met een lift op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven. Een van de werknemers overleefde het ongeval niet. Het bedrijf krijgt daarom een geldboete van 100.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk.

In oktober 2015 waren twee werknemers van het bedrijf tien verdiepingen hoog aan het werk in een liftschacht. Ze waren bezig om de lift te demonteren en stonden daarom op de lift. Deze hing met een kabel vast aan een elektrische takel. De kabel gleed van de takel af, waardoor de lift in een vrije val naar beneden viel. Een werknemer overleefde het niet, de ander liep onder meer een dwarslaesie en meerdere botbreuken op.

Volgens de rechtbank had het bedrijf het ongeval kunnen voorkomen en heeft het zich niet aan de Arboregels gehouden. Er was een vanginrichting ter plaatse, die de lift bij problemen zou kunnen afremmen en stoppen. Er is echter van tevoren niet gecontroleerd of deze wel werkte. Achteraf bleek dat de drukveren binnen het systeem kapot zijn geweest. Ook waren de werknemers niet met een veiligheidsgordel aangelijnd. Dit samen zorgde ervoor dat er geen enkele veiligheidsvoorziening was voor de werknemers. Bron: ed.nl 30-10-18