Eindhoven: Geen sloop maar renovatie flats

02 december 2019 20:22 uur

De twee flatgebouwen van Wooninc. aan het Floraplein in Eindhoven blijven staan. In plaats van sloop kiest de corporatie nu toch voor renovatie en verduurzaming. Die start waarschijnlijk eind 2020.

Dat betekent dat veel bewoners sowieso nog een jaar kunnen blijven wonen; zij hebben tijdelijke contracten, direct via Wooninc. óf via leegstandsbeheerder HOD. Anderen weten al dat ze nu voor onbepaalde tijd mogen blijven. Zoals Alisa Lamboui en Imad Basric. Het jonge stel is zelfs al aan het schilderen gegaan. ,,Want we hebben te horen gekregen dat we kunnen blijven, ook als ze gaan verbouwen. Misschien dat we wel een andere flat krijgen, maar voor ons is het genoeg om aan de slag te gaan”, aldus Basric.

Voor Maud Koetse betekent het dat ze anti-kraak via HOD tot eind volgend jaar mag blijven wonen. ,,Het is heel prettig dat ik nog even kan blijven. Het is hier goedkoop wonen. En dit is een prima woning op een prima plek. Ik vind het ook beter dat Wooninc. deze appartementen niet plat gaat smijten.” Ze kent wel mensen die verhuisd zijn vanwege de sloop en die wellicht liever waren gebleven. De huurders met vaste contracten die hier al tientallen jaren wonen waren maandagmiddag niet thuis.

Andere bewoners uit het blok haaks op de Leenderweg weten nog van niks, zoals Martje Cremers. Zij woont met een tijdelijk contract van Wooninc. ,,Ik moet eruit als er gesloopt wordt. Nu dat niet doorgaat, neem ik aan dat ik kan blijven wonen. En zoals ik zijn er hier meer”, aldus Cremers.

Bouwkosten stegen met 35 procent

Wooninc. heeft de verandering van plannen in ieder geval wel bekend gemaakt aan de omwonenden.  Die kregen afgelopen dagen een brief huis-aan-huis.  Reden voor de omslag is dat nieuwbouw niet haalbaar is door alle dure duurzaamheidseisen, de stikstofmaatregelen die geld kosten en de in vier jaar tijd wel met 35 procent gestegen bouwkosten. Ook de forse verhuurdersheffing en belastingmaatregelen van het rijk tellen mee.