Dudokflat Bilthoven mogelijk toch monument, maar sloop blijft een optie

21 november 2017 08:20 uur

Het Julianacomplex in Bilthoven wordt mogelijk toch aangewezen als gemeentelijk monument. Dat betekent volgens de gemeente De Bilt niet dat sloop van een deel van de flat van de baan is.

De rechtbank oordeelde in april van dit jaar dat De Bilt een nieuw besluit moest nemen over de monumentenstatus van het Julianacomplex, ook wel de Dudokflat genoemd. De procedure hiervoor is nu in gang gezet.

De gemeente wilde ‘de zwarte doos’ laten slopen, het pand met zwart geglazuurde baksteen aan de zijkant van de Dudokflat, dat daar deel van uitmaakt. In het gemeentelijke masterplan voor het centrum moet dat gebouw, waar vroeger een van de eerste filialen van Albert Heijn was gevestigd, plaatsmaken voor een flat van vijf verdiepingen hoog.

Ondergronds verbonden

De vereniging van eigenaren (VvE) is fel tegenstander en hoopte vurig de zwarte doos op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen, en daarmee te behouden. Ze heeft de monumentencommissie achter zich staan, evenals het Cuypersgenootschap, een landelijke vereniging die zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. De monumentencommissie wil het gehele complex aanwijzen als gemeentelijk monument omdat het als eenheid is ontworpen door Dudok. De zwarte doos is onder de grond zelfs verbonden met de Dudokflat. Bron: ad.nl 20-11-17 Lees verder>>>>