Drachten: Accolade zet sloop – en nieuwbouw- huisjes door

12 juni 2019 14:00 uur

De 34 arbeiderswoningen aan de Geelgorsstraat en Noorderdwarsvaart in Drachten moeten plat voor nieuwbouw, heeft eigenaar Accolade besloten.

De woningcorporatie negeert daarmee een advies van de Bewonersraad, maar volgens Accolade is dat juridisch gezien geen bezwaar.

Of de sloop van de huizen kan doorgaan is nog onduidelijk: de gemeente Smallingerland onderzoekt momenteel of de panden in aanmerking komen voor een monumentenstatus. Accolade wacht dit besluit af, zo staat in een brief aan de bewoners.

Energiezuinig

De corporatie wil de huurwoningen van rond 1920 vervangen door nieuwbouw, mede omdat die beter energiezuinig te maken is. Het plan zou alleen door gaan als 70 procent van de bewoners er mee in stemt.

Nu blijkt dat 23 van de 33 bewoners voorstander zijn: 69,7 procent. Daarin ziet Accolade voldoende draagvlak. De Bewonersraad Friesland vindt echter dat het percentage niet naar boven mag worden afgerond.

Hûs en Hiem heeft positief geadviseerd over de monumentenstatus van de huizen, mede omdat er uit die periode weinig gebouwen in Drachten zijn overgebleven. De gemeente kan niet zeggen wanneer hierover een besluit wordt genomen. Bron: lc.nl 11-6-19