Dit is de reden dat de brandweerkazerne in Almelo nog niet gesloopt is

13 maart 2020 13:16 uur

De nieuwbouw van de Almelose brandweerkazerne heeft wat vertraging opgelopen. Naar verwachting wordt er pas in het najaar begonnen met de bouw. Aanvankelijk zou de bouw deze lente al beginnen.

De nieuwe kazerne voor de Almelose brandweer komt op de plek van de huidige kazerne aan de Brugstraat. De brandweer zal in de tussentijd zijn intrek nemen in het naastgelegen pand van Menzis. In dat pand wordt intern al wat verbouwd.

De brandweerlieden zijn rondom de klok op de kazerne aanwezig en slapen daar ook. In het pand van Menzis moeten daarom tijdelijke slaapvertrekken worden gemaakt.

Te duur

Dat het nu wat langer gaat duren voor er een nieuwe kazerne staat, komt omdat het oorspronkelijk plan te duur bleek. Er werden meer vierkante meters bebouwd en de kosten waren hoger dan wat bestuurlijk was afgesproken.

Het ontwerp is daarop in overleg met architect George de Witte aangepast.  Als het ontwerp is besproken en goedgekeurd begint de aanbesteding voor de bouw.

De brandweer verwacht dat er voor de zomer een aannemer kan worden gekozen. Rond de zomer is dan ook de verhuizing naar het pand van Menzis.

De sloop van het huidige pand begint vermoedelijk na de zomer. Aan het einde van het jaar kan de dan gekozen aannemer beginnen met de bouw.

Uit de tijd

De kazerne in Almelo wordt vervangen, omdat die niet meer voldoet aan de huidige situatie. Vroeger waren brandweervrijwilligers overdag gewoon aan het werk, en reden ze met spoed naar de kazerne als er een alarm af ging. Dat is niet meer.

Sinds enige tijd is de zogeheten ‘kazernering’ van kracht. Dat betekent dat de brandweerlieden tijdens hun dienst op de kazerne verblijven. Ze slapen en eten daar dus ook. Dat stelt andere eisen aan de accommodatie.

Daar komt nog bij de het onderhoud van de voertuigen, niet meer zoals vroeger, op de kazerne plaats vindt, maar elders in Twente. De ruimte die nu nog als garage is ingericht, wordt dus niet meer  gebruikt.  De huidige kazerne is daarmee uit de tijd geraakt.

Karakteristieke toren

Overigens wordt niet alles op het brandweerterrein gesloopt. De karakteristieke toren, waarin vroeger de slangen werden opgehangen om uit te lekken, blijft behouden. Bron: destentor.nl 12-3-20