Deze Nederlandse ondernemers maken designbakstenen van oude toiletpotten en dakpannen

31 oktober 2019 11:35 uur

Het grootste deel van het Nederlandse afval komt uit de bouwsector. Ieder jaar wordt er zo’n 22,5 miljoen ton bouw- en sloopafval geproduceerd, waarmee het goed is voor 30 procent van de totale Nederlandse afvalberg.

Ondernemers Tom van Soest en Ward Massa vonden dat zonde en bedachten een nieuwe bestemming voor dat afval: bakstenen. Het afgelopen jaar maakten ze, naar schatting, zo’n half miljoen bakstenen die voor minstens 60 procent uit onder meer oude muren, toiletpotten, dakpannen en wasbakken bestaan. En voor dat idee zijn ze nu bekroond: ze zijn dit jaar één van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds. Dat is een organisatie die elk jaar tien bedrijven uitkiest voor steun bij het realiseren van hun exportambities.

Het was Van Soest die een paar jaar geleden met het idee kwam, vertelt Massa aan Business Insider. “Ik ken Tom al sinds de kleuterklas”, zegt hij. “In 2011 studeerde hij af aan de Design Academy in Eindhoven. Het was toen crisis en er werden veel gebouwen gesloopt. Hij vroeg zich af: wat kun je met dat afval? Hoeveel materiaal is dat, en wat voor toepassingen kun je ervoor bedenken?”

Van Soest bedacht en maakte de WasteBasedBricks, presenteerde die op de Dutch Design Week als afstudeerproject en won er meteen prijzen mee. Na zijn studie ging hij er verder mee aan de slag en in 2013 benaderde hij Massa om hem te helpen bij de zakelijke kant. “Sindsdien werken we samen aan StoneCycling. We zitten nu met zeven man op kantoor en hebben we een aantal producenten die ons helpen bij het maken van de bakstenen.”

 Massa en Van Soest zijn dus al een paar jaar bezig met StoneCycling. Ze hadden het bedrijf graag iets sneller zien groeien, maar volgens Massa gaat alles in de bouwwereld behoorlijk traag.
Eén factor versnelde het proces aanzienlijk: de economisch crisis die Nederland tussen 2009 en 2014 in z’n greep had. “Tijdens de crisis waren er veel producenten met overcapaciteit. Zij stonden open om nieuwe producten te maken en daar maakten wij gebruik van. Daardoor was het redelijk makkelijk om een productieruimte te vinden.” Bron: businessinsider.nl 31-10-19 Lees verder>>>>