Den Bosch: Sloop Theater aan de Parade begonnen, zónder vergunning

11 september 2020 08:29 uur

De sloop van het Theater aan de Parade in Den Bosch is al in volle omvang bezig. Met grof materieel is het afdak boven de entree gesloopt en afgevoerd. Terwijl er geen enkele vergunning is afgegeven of melding is gedaan, er volgens de gemeente niets zou gebeuren wat niet mag en de plannen voor het theater nog goedgekeurd moeten worden.

De karakteristieke rode luifels boven de ingang zijn donderdag met grote machines van de gevel getrokken. Daar is een sloopvergunning voor nodig, maar die is  door de gemeente Den Bosch als pandeigenaar niet aangevraagd. Vooruitlopend op de sloop van het 44 jaar oude pand moet het asbest in het theater verwijderd worden. Dat moet de gemeente in een officiële melding publiceren, maar die verplichte melding is niet terug te vinden.

Verplicht

Vorige week nog verklaarde een gemeentewoordvoerder dat er niets in en aan het pand zou gebeuren vóór de melding gepubliceerd is. ,,Die is inmiddels goedgekeurd dus kan het werk beginnen’’, aldus de woordvoerder donderdag.  Tot op de dag van vandaag is er nog steeds geen sloopmelding op basis van het bouwbesluit gepubliceerd. Dat is wél verplicht, ook al kan er geen bezwaar tegen gemaakt worden. Tegen een sloopvergunning kan wél bezwaar gemaakt worden en dat zou in het geval van het theater voor vertraging van minimaal zes weken kunnen zorgen.

Op één hoop

Uit de stukken van de gemeente blijkt nu dat alle werkzaamheden op één hoop gegooid zijn in een en dezelfde melding. De melding gaat over de sanering en de sloop in het theater. In de bijlage met uitleg van de werkzaamheden is ineens sprake van slopen van de gehele luifel aan de voorzijde van het theater. De gemeente kán de sloop van de luifel in één en dezelfde melding verwerken als er sprake is van asbest, maar uit de stukken blijkt dat sloop vanwege asbest in dit geval niet noodzakelijk is.

Het slopen van het afdak boven de entree wordt volgens de gemeente gedaan omdat er buiten ruimte nodig is om een bouwplaats te maken. Volgens juridische experts wordt er ‘iets aan het gebouw gesloopt en is er altijd een goedgekeurde bouwvergunning nodig’. Dat geldt voor burgers bij de verbouwing van een huis ook, die kunnen ook niet zonder vergunning al vast een gedeelte slopen.

Na 21 september

Voor het verwijderen van asbest  worden in het theater constructieve onderdelen zoals wanden en vloerafwerkingen gesloopt. Daar is een alleen een melding voor nodig omdat anders het asbest niet verwijderd kan worden. Deze melding is gedaan en goedgekeurd door de gemeente. Uit de papieren blijkt dat het asbest volgens de regels van de gemeente pas na 21 september verwijderd mag worden.  Bron: bd.nl