Den Bosch: sloop afdak Theater aan de Parade

17 september 2020 08:27 uur

Voor de sloop van het afdak boven de entree van het Theater aan de Parade in Den Bosch was geen sloopvergunning nodig omdat het een ondergeschikt onderdeel van het gebouw is. ,,En door de sloop ontstaat er geen ruimte of gat in het gebouw in het beschermd stadsgezicht, want dan is wél een vergunning nodig.’’ Wethouder Huib van Olden blijft er bij dat de juridische regels gevolgd zijn, maar voegt er ook aan toe dat het ‘handiger was geweest om de sloop eerder te melden’.

Vorige week nog meldde de gemeente dat het karakteristieke afdak met rode panelen werd gesloopt om ruimte te maken voor de bouwplaats aan de voorzijde van de Parade, zodat de doorgaande weg vóór het theater langer open kan blijven. Den Bosch liet de sloop meenemen bij het verwijderen van asbest in het theater. Daarbij worden constructieve onderdelen zoals wanden en vloerafwerkingen gesloopt omdat anders het asbest niet verwijderd kan worden. Voor dat werk is een melding voldoende.

Aan te vechten

De sloop van het afdak was in de bijlage van de melding verwerkt. Juridische experts verklaarden vorige week tegenover het Brabants Dagblad dat ‘er iets aan het gebouw wordt gesloopt en er dan altijd een goedgekeurde bouwvergunning nodig is’. Ook Judith Hendrickx van De Bossche Groenen had juridische informatie ingewonnen. ,,Of er wel of niet gesloopt mocht worden, is aan te vechten’’, aldus Hendrickx woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Van Olden was het daar ‘niet mee eens’.

Vertraging van enkele weken

Paul van der Krabben (Bosch Belang) wilde van de wethouder weten hoeveel kans er is dat de sloop en bouw van het theater vertraging oploopt omdat tegenstanders een procedure bij de Raad van State kunnen beginnen. ,,Het is niet zo dat wij in dat geval op een definitieve uitspraak van de Raad van State gaan wachten. Dat kan twee jaar duren en gebeurt er niets.’’ Een aantal tegenstanders heeft al aangekondigd bezwaar aan te tekenen. En om een voorlopige voorziening te vragen, zodat de sloop en bouw vertraging van een aantal weken op kan lopen.

Binnen de 60,3 miljoen

De politiek discussieert volgende week dinsdag voor het eerst over het nieuwe theater, bestemmingsplan en vergunning. Op die dag ook krijgt de politiek de kosten op een rij, er is een budget van 60,3 miljoen euro, én de exploitatie van het theater. Dat laatste is van belang voor de jaarlijkse subsidie die het theater van de gemeente krijgt. Van Olden heeft eerder al aangegeven dat de sloop en bouw binnen het budget blijft en de subsidie niet meer wordt dan de ruim 3 miljoen die het theater jaarlijks nu al ontvangt.

Oordeel welstand

Uiteindelijk neemt de gemeenteraad op dinsdag 6 oktober een besluit. De Monumenten- en Welstandscommissie oordeelt donderdagochtend over de laatste wijzigingen in het ontwerp van het nieuwe theater. Bron: gelderlander.nl