De wc-pot uit het slooppand niet weggooien, maar hergebruiken

14 maart 2019 09:26 uur

Gezocht: een wc-pot voor de renovatie van een woning uit de jaren ’50. Of aangeboden: dertig meterkasten, zo goed als nieuw, slechts vijf jaar gebruikt. Zomaar twee producten die je straks kunt tegenkomen in de nieuwe materialenbank in Goes. Het maakt deel uit van het proefproject Circulaire Sociale Woningbouw, dat er voor moet zorgen dat er minder spullen uit de bouw op de grote afvalhoop terecht komen.

Veertig procent van de Nederlandse afvalberg komt uit de bouw. Dat is slecht voor het milieu, dus moet het roer om. Vanaf 2050 mag er van de regering alleen nog duurzaam gebouwd worden, dus met materiaal dat opnieuw te gebruiken is. Om dat te bereiken wordt nu een materialenbank opgezet waar tweedehands bouwproducten kunnen worden aangeboden en gevonden.

Architecten, aannemers, sloopbedrijven maar ook installateurs kunnen van de databank gebruikmaken. De vastgelegde materialen krijgen een zogenoemd paspoort; er staat precies in van welke grondstoffen ze gemaakt zijn. Niet-duurzame spullen komen op een zwarte lijst. Bron: omroepzeeland.nl 13-3-19 Lees verder>>>>