De Haag: Bodemsanering Swammerdamstraat/Goudriaankade

07 juni 2015 08:37 uur

De gemeente begint 15 juni 2015 met de 2e fase van de bodemsanering in de Swammerdamstraat/Goudriaankade.

In 2009 voerde de gemeente al een sanering uit in het appartementencomplex. Toen is verontreinigde grond weggegraven en zijn bij de kruipruimtes van een aantal woningen aan de Swammerdamstraat isolerende voorzieningen aangebracht. Nu pakt de diepe grondwaterverontreiniging aan. Door het toevoegen van bacteriën en voedingsstoffen aan het grondwater, breekt de verontreiniging af tot onschadelijke stoffen.

Werkzaamheden

Op de binnenplaats aan de Swammerdamstraat en de Goudriaankade worden tijdelijk enkele verticale buizen en leidingen aangebracht. Deze voegen bacteriën en voedingsstoffen aan de bodem toe.
In de Goudriaankade wordt een installatie op een ponton (drijvend platform) geplaatst. Deze installatie pompt het grondwater rond en voegt bacteriën en voedingsstoffen toe. Deze installatie is actief in de maanden juli tot en met oktober 2015.

Planning

De aannemer, NTP Milieu, start 15 juni met het plaatsen van de filters en het leggen van leidingen. Deze werkzaamheden duren tot uiterlijk 29 juni. In die periode wordt ook een aantal peilbuizen op en rond de locatie geplaatst om de voortgang van de bodemsanering te kunnen controleren.
Het doorspoelen van de bodem duurt tot september 2015. Daarna verwijderd de aannemer de overbodig geworden systemen, inclusief het ponton.

Bron: gemeente Den Haag.