Conflict in Delfzijl nadert climax

18 april 2019 05:24 uur

In de kwestie van de oude steenfabriek in Delfzijl hangt de gemeente Delfzijl een miljoenenclaim boven het hoofd. Heeft de gemeente de projectontwikkelaar terecht een sloopvergunning geweigerd? Daarover doet de Raad van State woensdag uitspraak. De kwestie tussen projectontwikkelaar Progress Invest RE uit Maarheeze en de gemeente Delfzijl loopt sinds 2017.

Hippe supermarkt of cultureel erfgoed?

De projectontwikkelaar wil een grote supermarkt, een Aldi en parkeervoorzieningen bouwen in de oude steenfabriek aan de Weg naar den Dam. Hiervoor moet in elk geval een gedeelte van de oude fabriek tegen de vlakte.

Dat wil de gemeente Delfzijl absoluut niet. „Dit is cultureel erfgoed en dat moet bewaard blijven. De fabriek moet wel worden gerestaureerd en met de tijd zal het pand een andere functie krijgen, zoals een museum. Maar die plannen liggen vanwege dit gedoe stil, zegt wethouder IJzebrand Rijzebol.

Daarnaast probeert de gemeente juist alle winkels bij elkaar te houden, in het centrum en in een aantal zogeheten kernwinkelgebieden. Daarmee willen de bestuurders ervoor zorgen dat het centrum van Delfzijl een levendig winkelgebied wordt.

De locatie van de steenfabriek valt daar buiten. „Door op die locatie een supermarkt te openen, trek je bezoekers juist weer naar de randen van Delfzijl. En dat is ook onhandig voor het centrum Appingedam, want de steenfabriek ligt tussen de twee kernen in.” Bron: dvhn.nl 17-4-19 Lees verder>>>>