Circulair woningproject Silvolde

11 maart 2020 21:13 uur

In Silvolde gaat gemeente Oude IJsselstreek samen met wooncorporatie Wonion aan de slag met een circulair woningproject. Nog in de eerste helft van 2020 gaan de verouderde sociale huurwoningen aan de Heuvelstraat plaatsmaken voor nieuwe woningen. De 28 nieuwe duurzame woningen worden gemaakt van waar mogelijk hergebruikte materialen die vrijkomen tijdens de sloop.

Huidige woningen verouderd
De huidige woningen aan de Heuvelstraat zijn grotendeels gebouwd in 1922, tijdens het eerste grootschalige woningbouwproject in het dorp. Tegenwoordig zijn de huizen zo verouderd dat het volgens wooncorporatie Wonion geen nut heeft om de huidige huizen te renoveren. Zo zijn de ruimtes in de woningen te klein en zijn de grote langgerekte tuinen niet meer nodig, omdat ouderen tegenwoordig geen moestuin meer achter het huis willen. Aanvankelijk bestond er veel weerstand in de buurt tegen de sloop. Bewoners die al jaren in de Heuvelstraat wonen werden namelijk verrast door het nieuws dat hun woning gesloopt zou worden. Nu zijn er verschillende gesprekken tussen Wonion en de bewoners gevoerd, waardoor de rust is teruggekeerd. Er zijn onder andere afspraken gemaakt over terugkeer naar de Heuvelstraat of een verhuizing. De 34 woningen die worden gesloopt worden vervangen door 28 nieuwe duurzame woningen. De zes woningen die niet terugkomen worden op een andere locatie teruggebouwd.

Hergebruik materialen
Wat bijzonder is aan het project, is dat er bij de sloop al rekening gehouden wordt met de nieuwbouw. Zo wordt het werk zo gedaan dat veel van de materialen weer gebruikt kunnen worden tijdens de bouw van de nieuwe woningen. Hierdoor is het project zeer duurzaam doordat het bouwplan zo circulair mogelijk wordt uitgevoerd. Momenteel wordt er gekeken door Wonion en de gemeente of het mogelijk is om subsidies te krijgen voor het project. Niet alleen de woningen krijgen een make-over, maar ook de openbare ruimte wordt opgefrist. Zo wordt er veel aandacht geschonken aan een duurzaam, groen straatbeeld. Denk hierbij aan parkeermogelijkheden buiten zicht doordat de

straat autoluw wordt. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden als centrale warmteopwekking voor de wijk. Er is sprake van een opvallende trend, waarbij gebouwen steeds duurzamer worden gebouwd en ingezet. Dit valt bijvoorbeeld ook terug te zien in de afspraken over de toekomstvisie voor kerkgebouwen, waarbij kerken niet alleen worden gebruikt voor kerkdiensten, maar ook voor bijeenkomsten of exposities.

Voordelen duurzame nieuwbouw
Naar verwachting worden de eerste woningen in de eerste helft van 2020 gesloopt. Vervolgens worden de nieuwe woningen in twee fases gebouwd, waardoor de ontwikkelaars naar verwachting aan het eind van het jaar al flink op weg zijn. Er zitten verschillende voordelen aan het wonen in een nieuwbouwwoning. Bewoners van een duurzaam nieuwbouw huis zijn bijvoorbeeld een stuk minder geld kwijt aan de kosten voor energie. De woningen worden namelijk uitstekend geïsoleerd waardoor deze voorzien worden van een positief energielabel. Bij het betrekken van een nieuwe woning valt het altijd aan te raden om energieleveranciers te vergelijken en het meest voordelige contract af te sluiten. Daarnaast is alles fris en nieuw, waardoor men aanvankelijk weinig tot geen omkijken naar het onderhoud heeft. Bron: aaltenvooruit.nl 11-3-20