Circulair slopen voor een toekomst zonder bouwafval

14 juni 2018 21:19 uur

Het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland, het voormalige CBS-kantoor in Voorburg, is een goudmijn. Het complex van ruim 60.000 vierkante meter zit vol met nog prima bruikbare bouwmaterialen. Gebiedsontwikkelaars BDP en Schouten laten die eruit halen om ze te kunnen hergebruiken voor de nieuwe wijk Park070.

Circulair slopen heet dat: een methode die bij steeds meer panden wordt toegepast. De aanwezige materialen kunnen bij volgende bouwprojecten een alternatief bieden voor dure en schaarse grondstoffen. Sommigen voorspellen een grote toekomst voor circulair slopen, ook al omdat het fors bijdraagt aan de CO2-reductie. Toch is het principe nog lang niet algemeen geaccepteerd. Aan circulair slopen kleeft het imago dat het duurder zou zijn dan traditioneel slopen. Want het is arbeidsintensiever, alle bruikbare spullen moeten met zorg worden verwijderd. Toch hoeft dit niet per se tot hogere kosten te leiden. Heel wat projecten bewijzen dat op deze manier slopen (veel) goedkoper is.

De juiste rekensommetjes maken

Volgens Bram Kroon, teamleider sloopmanagement bij IDDS, het ingenieursbureau dat het prestatiebestek voor de sloop van het CBS-gebouw schreef, is het een kwestie van de juiste rekensommetjes maken. “De materialen die je uit een pand haalt, zijn geld waard. Je kunt ze zelf hergebruiken of doorverkopen aan leveranciers. Er ontstaat steeds meer belangstelling voor.” Bron: cobouw.nl 13-6-18 Lees verder>>>>