Breda: Sloop en nieuwbouw bij seniorenresidentie Ruitersbos

04 juli 2019 19:09 uur

Het woonzorgcomplex Ruitersbos, gelegen in de oksel van de Willem van Oranjelaan en de zuidelijke rondweg in Breda, krijgt een flinke impuls. Eigenaar Woonzorg Nederland gaat fors investeren in nieuwbouw. De twee woonblokken aan de Brahmslaan 2 en 6 met 44 appartementen gaan plat. Er komen op die plek twee nieuwe woongebouwen terug met 74 appartementen.

Woonzorg zet hiermee in op verdere vernieuwing van de seniorenresidentie Ruitersbos, met uiteenlopende zorgfaciliteiten op één locatie. Een combinatie van zorg aan huis en verpleeghuiszorg, in wat heet een ‘mooie, veilige en beschutte omgeving’.

Een paar jaar geleden is al een nieuwe woonflat in gebruik genomen aan de Boeimeerweg 2 (Lisztlaan). Dit 25 meter hoge complex (acht bouwlagen) omvat 38 zorggerelateerde appartementen. Het gaat om luxe woningen van 80 tot 90 vierkante meter. Woonzorg wil in diezelfde sfeer de twee nieuwe complexen neerzetten.

Verouderd

De twee huidige gebouwen (zes verdiepingen) stammen uit de jaren ’60 en voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Een derde en iets lager wooncomplex aan de Brahmslaan is jonger en blijft staan. De operatie is in voorbereiding, mogelijk wordt ergens in 2020 de sloop ingezet. Een woordvoerster van Woonzorg laat weten dat zorgvuldig wordt omgegaan met de belangen van de bewoners, die nauw betrokken worden bij de plannen.

Michel Wijngaards van de Raad van Bestuur van de stichting Ruitersbos onderstreept dat. De vernieuwingsslag wordt volgens hem fasegewijs ingezet. ,,Het is niet de bedoeling dat de twee woongebouwen tegelijk worden gesloopt. En als er nu een appartement vrijkomt zal die niet opnieuw worden verhuurd. We proberen zo weinig mogelijk mensen twee keer te laten verhuizen.” Wijngaards spreekt van een ‘behoorlijke ingreep’ die volgens hem recht doet aan de formule van Ruitersbos: wonen omgeven met thuis(zorg). ,,De vraag naar dit type huisvesting zal de komende jaren toenemen. Het stelt mensen in staat zelfstandig te blijven wonen met zorg op loopafstand.”

Verpleeghuis

Belangrijk daarbij is het verpleeghuis met ruim honderd kamers, ook onderdeel van het complex. Hier vandaan wordt de zorg geregeld. Het verpleeghuis blijft, vervolgt Wijngaards, nog enige tijd staan. ,,We gaan verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, dan gaat het ook om de financiën. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er ook iets gaat gebeuren met het verpleeghuis.” Of het nieuwbouw wordt of het toekomstbestendig maken van het pand moet met de tijd duidelijk worden, stelt hij. Bron: bndestem.nl 4-7-19