Breda: Krakers weg uit schoolpand Ginneken

24 maart 2020 12:38 uur

Ramen eruit, sanitair weggehaald en hekken eromheen. Direct nadat een groep krakers het voormalige schoolpand aan de Keermanslaan in het Bredase Ginneken verliet is het pand kraak-onklaar gemaakt. Wat overblijft is de casco. Misschien wordt de sloop naar voren gehaald.

,,Zoals het pand er nu bij staat is het ook niet goed”, zegt ontwikkelaar Paul van Heteren van PvH Vastgoed die samen met partners plannen ontwikkelt op deze locatie. Het pand lijkt getroffen door een explosief, vol gapende gaten, wapperende gordijnen en resten van huisraad.

,,Aanvankelijk wilden we één bouwstroom, na de bouwvak slopen en bouwen. Maar we gaan nu in overleg hoe we het gaan aanpakken.” Maar zomaar even platgooien is volgens hem lastig: ,,Je hebt te maken met een sloopvergunning, met administratie, dat doe je niet zomaar even.”

Rechter

De krakers die er sinds een jaar in zaten hebben het pand afgelopen vrijdag vreedzaam verlaten. De voorzieningenrechter had bepaald dat de krakers er dinsdag 17 maart uit moesten, de ontwikkelaar gaf iets meer tijd: vrijdag 20 maart, 12.00 uur.

Van Heteren: ,,We kwamen ter plaatse met een deurwaarder en een vertegenwoordiger van de gemeente, ze waren op dat moment aan het opruimen. Een mannetje of dertig, een flinke groep. Ze waren nog niet klaar voor vertrek. We hebben ze iets meer speelruimte gegeven, in goed overleg, tot half vier.”

Hij vervolgt: ,,Daar hebben ze zich aan gehouden op een paar na. ‘Het feestje is nu echt voorbij’, daarop zijn ze weggegaan en hebben we direct het gebouw onklaar gemaakt.”

Niet alleen de ontwikkelaar ook bewoners zijn opgelucht dat de krakers het pand hebben verlaten. Het kwam meer dan eens tot overlast, tot in de nachtelijke uren en vernielingen. Vroeger zat de Mariaveld Mavo in het pand, daarna de dependance van KBS Laurentius. De afgelopen jaren zat er anti-kraak in, waarna de krakers verschenen.

Appartementen en woningen

Het vroegere schoolpand staat op naam van Hendriks Vastgoed Ede BV, dat deel uitmaakt van de Van Deursen Groep uit Rosmalen. PvH Vastgoed bereidt met deze partners de bouw voor van 32 appartementen en tien grondgebonden woningen. Er wordt nu toegewerkt naar een omgevingsvergunning. Van Heteren hoopt eind dit jaar te beginnen, eind 2021 moet het complex er dan staan.

In hoeverre corona spelbreker is: ,,Vooralsnog niet. We kunnen door met de plannen. Maar je ziet het sentiment wel veranderen, de vraag wat afnemen. Beslissingen worden uitgesteld. Niet vreemd in deze tijd. Dit kan van invloed zijn. Maar zolang het mogelijk is gaat de bouw door, binnen de regels. Belangrijk dat dit stukje economie blijft draaien.” Bron: pzc.nl 24-3-20