Bouwproject ’t Loo Bergeijk na jaren van start

04 november 2019 14:33 uur

Met de sloop van twee oude kippenstallen aan de Terlostraat in Bergeijk wordt een nieuwbouwplan aangekondigd, dat meer dan een decennium in de pijplijn zat.

Vijf geschakelde vrijstaande woningen en veertien tweekappers omvat de eerste fase van nieuwbouwproject De Loo’se Tuinen in Bergeijk. Het plangebied ligt tussen gemeenschapshuis Terlo, Natuurtuin ’t Loo en Bezoek- en Theetuin Mesenhof. De verkoop van de woningen start naar verwachting in het voorjaar van 2020.

De sloop van de twee oude kippenstallen aan de Terlostraat is de eerste zichtbare stap van een project dat lang in de pijplijn heeft gezeten. „Zo’n vijftien jaar geleden werd een aantal bouwlocaties aangewezen”, vertelt wethouder Mathijs Kuijken van Bergeijk. Eén daarvan was op de betreffende locatie op ’t Loo. „De gemeente had daar een stuk grond, net als de familie die eigenaar was van de kippenstallen en Bouwbedrijf Burgmans. Gezamenlijk is er een bestemmingsplan gemaakt en dat is in 2007 ook vastgesteld. De conceptovereenkomst wie wat ontwikkelt en tegen welke voorwaarden was akkoord, maar er is nooit een klap op gekomen. Door de crisis raakte het project in een impasse.”

Begin dit jaar werd het plan weer uit de la getrokken. Bouwbedrijf van Montfort uit Bergeijk heeft de grondpositie van de familie overgenomen en ontwikkelt het plan nu samen met Bouwbedrijf Burgmans.

Is het project al die jaren een hoofdpijndossier geweest voor de gemeente? „Er waren mogelijkheden genoeg voor woningbouw, dus in die zin niet”, zegt Kuijken. „En financieel hebben we als gemeente geen kastanjes uit het vuur hoeven te halen. Door enkele extra woonbestemmingen in te passen staat het plan er niet negatiever in als toen.” Desalniettemin is de wethouder blij dat de werkzaamheden na zoveel jaren gestart zijn en de ‘wond’ tegenover gemeenschapshuis Terlo plaatsmaakt voor De Loo’se tuinen. „Ik werd er elke keer op aangesproken als ik op ’t Loo kwam: ‘Hoe staat het ermee?’”

Ook Hans Burgmans van het gelijknamige Bergeijkse bouwbedrijf heeft zich niet al te veel zorgen gemaakt toen het project op de lange baan werd geschoven. Hij wijt dat uitstel vooral aan de crisis. „Ik heb altijd gedacht: we pakken het daarna wel weer op.”

Als de eerste fase is afgerond, volgt ook nog een tweede. Die omvat vijf starterswoningen, vier doorstroomwoningen en vier tweekappers. Daarvoor moet echter eerst het bestemmingsplan nog worden aangepast. Bron: ed.nl 4-11-19