Bijlmer wil te slopen parkeergarage verhuizen naar Openluchtmuseum

11 november 2019 09:04 uur

Parkeergarage Kempering in de Amsterdamse Bijlmer wacht de sloopkogel. Tot verdriet van velen. Idee: kan de parking niet verhuizen naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem?

De betonnen parkeervoorziening is in Amsterdam Zuid-Oost een van de laatste in zijn soort. De afgelopen jaren zijn diverse pogingen ondernomen de garage uit de begintijd van de Bijlmer te behouden, maar die liepen op niets uit. Geld bleek steeds het grote struikelblok.

Nu wordt bekeken of de historie van de Kemperinggarage op een of andere manier in stand kan worden gehouden, als begin 2020 de sloper voor rijdt. Een virtuele parking waar je met een 3D-bril doorheen kunt wandelen is een van de suggesties, andere zijn om in elk geval een deel ervan voor de toekomst te bewaren.

Beton met herinneringen

Jenny van Dalen, al 35 jaar inwoner van de Bijlmer en de drijvende kracht achter Bijlmer Tours, dat al meer dan 20 jaar de andere kant van het beroemde en beruchte Amsterdamse stadsdeel wil laten zien, heeft zo haar eigen idee: een plek in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

,,Ik was daar recent en zag meteen bij de ingang de oude panden uit de Jordaan staan. Daar kan de Kempering, of een deel ervan, prima achter staan”, denkt de Amsterdamse. Aan het Bijlmerbeton kleven vele herinneringen. ,,Het is zonde om die allemaal te laten verdwijnen.”

Ze vertelt over de opzet van de wijk, die vanaf eind jaren zestig verrees, en de enorme parkeergarages bij de flats. Voor auto’s die de Bijlmerbewoners helemaal niet hadden. En dus werden de gebouwen heel anders gebruikt. ,,Voor kerkdiensten bijvoorbeeld. Want kerken stonden er in de Bijlmer niet.”

Er werden kunstprojecten gehouden, de garage werd tijdelijk gebruikt als theater. Maar de historie van de Kempering is er ook een van verloedering. Van criminaliteit. ,,Meer dan honderd uitgeprocedeerde asielzoekers hebben er veertien maanden gewoond.” Die zijn inmiddels weg. ,,Maar het is nu een trieste bedoening.”

De ramen zijn keurig opgeslagen

Een nieuwe toekomst in de bossen bij Arnhem? Van Dalen ziet het wel zitten. Als er plek is voor de Amsterdamse Westerstraat, waarom dan niet voor (een deel van) de Kempering? ,,De ramen die er vroeger in zaten zijn er nu allemaal uit, maar die zijn keurig opgeslagen”, geeft de Amsterdamse nog even mee.

Directeur Teus Eenkhoorn van het Nederlands Openluchtmuseum is ‘vereerd’ door Van Dalens voorstel. ,,Maar zomaar naast de Westerstraat in het Openluchtmuseum plaatsen, is een te snelle beslissing”, vindt Eenkhoorn. Hij zou ook nog wel wat meer willen weten van de wensen van de mensen in de Bijlmer.

‘Het optekenen waard’

Als Amsterdammer kent hij de garage en de rijke geschiedenis goed. ,,Het voortdurend veranderen van functie is erg boeiend en tekenend voor de naoorlogse periode. Onderdeel van onze geschiedenis en cultuur en daarom het optekenen waard”, vindt de NOM-directeur.

Of de landelijke omgeving ten noorden van Arnhem daarvoor de meest geschikte plek is, vraagt hij zich af. Eenkhoorn ziet eerder een taak weggelegd voor het Amsterdams Museum dan voor het Nederlands Openluchtmuseum: ,,Het verhaal kan meestal het best worden verteld op de plek waar het hoort.” Bron: destentor.nl 11-11-19