Berkelland: Slooppanden Neede weg

16 september 2016 17:32 uur

Het centrum van Neede heeft onlangs een grote metamorfose ondergaan. Ook de Nieuwstraat zelf is daarbij aangepakt. Het slopen van verpauperde panden in de Nieuwstraat en herinrichten met (starters)woningen is de volgende stap.

Gemeente en lokale ondernemers trekken samen op

De woningbouwplannen zijn mogelijk door gebruik te maken van herbouw van bestaande woningen en bouwrechten.

Wethouder Han Boer:

“Na de opknapbeurt van het centrum van Neede is ons de Nieuwstraat nog een doorn in het oog. In ben blij dat nu het pand met de boompjes in de dakgoot plaats maakt voor een groen grasveld. We werken er hard aan om ook voor de andere soms verpauperde panden met de eigenaren goede oplossingen te vinden.”

Veranderende samenleving bepaalt de agenda

Leegstaand vastgoed, krimpproblemen en de consequenties van de veranderende bevolkingsdynamiek bepalen de agenda steeds meer. Er zijn meer partijen nodig om antwoord te geven op deze vraagstukken. Reden voor Henkjan ten Hoopen (eigenaar), Patrick te Woerd (eigenaar en bouwondernemer) en André Scheers (makelaar) om de handen in één te slaan als het gaat om verdere herinrichting van de Nieuwstraat 51 t/m 55 in Neede.

Nieuwbouw van 4 starterswoningen

“Het gaat om panden aan de Nieuwstraat die leeg staan en waar eigenaren om uiteenlopende redenen geen geld in steken. Dat zie je terug in de uitstraling van de panden en dus in het straatbeeld. Hier willen we iets aan doen,” aldus Patrick te Woerd. “Met de sloop van het pand van voormalig Fietsenmaker Mol en de voormalige Blokkerwinkel creëren we ruimte voor 4 starterswoningen en 1 vrijstaande woning”. Daar knapt het straatbeeld van op en het sluit beter aan op het al opgeknapte centrum van Neede.

Het nieuwbouwproject van de 5 woningen start binnenkort onder de naam “Koperslager” (vernoemd naar de hier vroeger gevestigde koperslager). André, Henkjan en Patrick hebben ervaring met nieuwbouwprojecten en hebben hun kennis van de lokale woonbehoefte vertaald naar vier unieke starterswoningen. Het betreft 2 hoekwoningen met garage en 2 tussenwoningen met alle vier een ruime achtertuin (bij de tussenwoningen kunnen tevens garages gerealiseerd worden).

Café de Halve Maan

Op de plek van voormalig café de Halve Maan aan de Nieuwstraat 14 komen ook nieuwe woningen te staan.

Pand Nieuwstraat 35

De sloop van het pand Nieuwstraat 35, tegenover de Halve Maan begint op 19 september met het verwijderen van asbest. Twee weken later volgt de sloop. Dit pand maakt voorlopig plaats voor een grasveld. De eigenaar heeft hier volgens het huidige bestemmingsplan een bouwrecht voor drie woningen.

Bron: Gemeente Berkelland – Fri, 16 Sep 2016.