Bergen op Zoom: Sloop Ketrientje nabij, het is geen monument, zegt gemeente

22 maart 2020 21:23 uur

Voormalig zorgcentrum Huize St. Catharina kan volledig tegen de vlakte, want het hoofdgebouw aan het St. Catharinaplein en het voormalig zusterhuis krijgen niet de status van gemeentelijk monument. Dat heeft wethouder Patrick van der Velden vrijdag bekendgemaakt.

Vorig jaar zomer liet hij al weten dat het complex wat het Bergse college betreft tegen de vlakte mag. Intussen verstreek er driekwart jaar. Die tijd was nodig om onderzoek te laten doen door een onafhankelijk en gespecialiseerd bureau naar wat er dan wel met het complex kan als hoofdgebouw en zusterhuis behouden blijven. Het antwoord kort door de bocht geformuleerd: niks.

Er komt zorg terug

,,tanteLouise moest aantonen wat er wel en wat er niet kan. Er zijn tal van alternatieven bekeken. Maar niks kan. Want als je appartementen maakt in het hoofdgebouw tast je juist het gebouw zo aan, dat alles wat er monumentaal aan is verdwijnt”, licht Van der Velden toe.

En nieuwbouw geeft een boost aan de binnenstad is zijn overtuiging. Met nieuwe bewoners in koopappartementen, maar ook doordat tanteLouise zorgappartementen wil bouwen. ,,Er komt zorg terug op de plek waar altijd zorg is geweest.”

Ketrientje verpaupert

Bovendien hebben zo’n 600 omwonenden aangegeven de huidige situatie beu te zijn. ’t Ketrientje zoals het complex in de volksmond heet, verpaupert. Daarom verzamelden bewoners handtekeningen voor sloop.

Voor behoud van hoofdgebouw en voormalig zusterhuis zijn de Stichting Cuypersgenootschap, Erfgoedvereniging Heemschut en de plaatselijke Vereniging tot Behoud Ketrientje. Met hen is begin deze maand een gesprek geweest, zegt Van der Velden. ,,Maar ze blijven bij hun standpunt.”

Hij hoopt niet dat het tot jarenlange juridische procedures komt. ,,Als ze naar de rechter gaan zou ik dat betreuren. Het is nu tijd om ego’s opzij te zetten, zodat we kunnen werken aan het verbeteren van het centrum van de stad. We hebben een gedegen afweging gemaakt is mijn overtuiging.” Groot pluspunt is volgens hem ook dat de kapel, een rijksmonument, straks vrij in de omgeving staat. ,,We geven de kapel terug aan de stad.” Want dat gebouw zit nu verstopt tussen de bebouwing.

‘We gaan door’

Wat ook meetelt is volgens Van der Velden, dat hij bang is dat tanteLouise elders gaat bouwen als er met ’t Ketrientje niks kan. ,,Ik wil voorzieningen voor ouderen hier houden en niet dat ze bijvoorbeeld naar Steenbergen gaan.”

Conny Helder, de bestuurder van tanteLouise, is blij dat de gemeente de knoop heeft doorgehakt. ,,Wij staan klaar om nu door te pakken, daarmee willen we niet te lang wachten. We kunnen nu een vervolg maken op wat we driekwart jaar geleden moest staken.” Volgens Helder geeft juist de huidige coronacrisis aan hoe belangrijk het is goede zorgvoorzieningen te hebben.

‘Weg met de puist van Juten’

Piet Juten hoeft er niet veel woorden aan vuil te maken. Zijn Vereniging tot Behoud Ketrientje stapt zonder meer naar de rechter. Want het hoofdgebouw en zusterhuis zijn wel degelijk monumenten. Wat de gemeente ook zegt. Slopen? Nee, zegt hij zeer beslist.

,,Wethouder Patrick van der Velden heeft gewoon geen gevoel met deze plek. Maar heel veel mensen hebben dat wel.” Volgens Juten heeft het college ‘geen slim besluit genomen’ door af te zien van de status van monument. ,,Er zijn wel vier onderzoeken die aantonen dat beide gebouwen monumenten zijn.” Volgens hem wilde vooral zorginstelling tanteLouise niet buigen.

,,We hebben nog gezegd: behoud dan alleen de voorgevel aan het Sint Catharinaplein.” Maar hij kreeg geen bijval. Totale nieuwbouw ziet Juten niet zitten. ,,Bergen op Zoom kan zijn hart vasthouden voor wat er komt.” Naar de rechter stappen doet vrijwel zeker ook het Cuypersgenootschap, zegt woordvoerder Leo Dubbelaar. ,,We moeten nog overleggen, maar ga er maar vanuit.”

Jan van der Weele ziet het allemaal met lede ogen aan. Hij is een van de vele buren van ‘t Ketrientje. En kwam vorig jaar al in actie om voor sloop en nieuwbouw te pleiten. ,,Het wordt steeds erger, het is net een achterbuurt”, schildert hij de huidige staat van het complex. ,,We noemen het al de puist van Juten. Hij moet zijn verstand gebruiken. Want hij blokkeert zoveel. Dat is doodzonde.” Omwonenden zijn vooral bang dat als tanteLouise nu niet kan doorpakken er jarenlange leegstand en verpaupering dreigt.  Bron: bndestem.nl  20-3-20