Belgie: overheidsgebouwen zitten vol asbest

15 december 2013 17:06 uur

“Om en bij duizend overheidsgebouwen in het Brusselse gewest zijn niet in orde met de asbestreglementering”. Dat zegt Marc Duplessis, specialist Veiligheid en Preventie bij de vakbond ACOD in Het Nieuwsblad vandaag. Het gaat niet alleen om gemeentehuizen en OCMW-gebouwen, maar ook om scholen en crèches. “Mogelijk worden duizenden burgers zonder het te weten blootgesteld aan een reëel gevaar voor de gezondheid”.

De vakbond trekt aan de alarmbel nadat begin dit jaar asbest werd ontdekt in een garage van de lokale politie van Brussel. Alle overheidsinstanties in Brussel werden toen aangeschreven met de vraag hoe het met hun gebouwen was gesteld.
Volgens Duplessis is het resultaat van de rondvraag “op het onverantwoorde af”.  “We moeten besluiten dat de administraties ons geen asbestinventaris kunnen voorleggen, geen beheersprogramma hebben en ook niet beschikken over jaarlijkse evaluaties door de bevoegde comités of de preventieambtenaar. En als die gegevens uitzonderlijk wel beschikbaar waren, dateerden ze in het beste geval uit 2008”. Volgens hem moeten 700 tot 1.000 openbare gebouwen dringend op de aanwezigheid van asbest worden gecontroleerd. Bron: HLN.be. Lees meer>>>>