Barneveld: Nog veel vragen bij bewoners Eilanden-Oost over vervuilde grond

05 november 2018 19:45 uur

Het lijkt een doodnormale maandagochtend in de Barneveldse wijk Eilanden-Oost. Het nieuws van het gebruik van 850 ton verontreinigde grond die is gebruikt voor de bouw van deze wijk, is nog niet bij alle bewoners binnengekomen. En zij die er al wel van hoorden, weten vaak nog niet goed hoe ze moeten reageren. ,,Het nieuws roept bij vooral vragen op.”

Bewoonster Janine Oudshoorn loopt in alle rust de Jumbo-supermarkt binnen, samen met haar driejarige dochtertje, al is zij ‘toch wel geschrokken’ van het nieuws over ‘haar wijk’ dat ze vanochtend vernam. Er leven bij haar vooral nog veel vragen. ,,Dit moet goed worden uitgezocht”, zegt zij over het bericht dat het Barneveldse aannemingsbedrijf Vink verontreinigde grond toch goedkeurde en op de markt bracht als schone bouwgrond. ,,Als er rapporten zijn vervalst, dan kan dat natuurlijk niet.”

ASBEST

Ook voor haar eigen situatie, heeft Janine het volledige plaatje nog niet in beeld. Ze wil vooral graag weten of haar huis minder waard wordt en vraagt zich af of later misschien blijkt dat de grond tóch schadelijk is. Uit recente metingen is gebleken dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. ,,Je had vroeger de asbestproblematiek; ik hoop niet dat het hiermee ook die kant op gaat. Wat nu als over een paar jaar blijkt dat het gebruik van deze grond toch schadelijker is dan verwacht? Inmiddels woont Janine anderhalf jaar in de wijk Eilanden-Oost. ,,En het is de bedoeling dat we hier nog veel langer blijven, want we wonen hier prima. Maar ik heb wel vragen.” Bron: barneveldsekrant.nl 5-11-18 Lees verder>>>>