“Asbestslachtoffers verloren gemiddeld 20 jaar van hun leven”

12 december 2015 13:32 uur

Werknemers van Coverit, een oude asbestcementfabriek in Harmignies bij Bergen, en van de Eternit-fabrieken in Kapelle-op-den-Bos en Tisselt die aan asbest zijn overleden, hebben gemiddeld twintig jaar van hun leven verloren. Dat blijkt uit onderzoek dat ABEVA, de vereniging van asbestslachtoffers in België, zaterdag heeft voorgesteld.

“Al betreft het hier alleen werknemers, men moet toch wel aannemen dat de resultaten voor andere categorieën slachtoffers niet veel anders zullen uitkomen”, klinkt het in een persbericht van ABEVA. De vereniging doelt dan op onder anderen familieleden van de werknemers, doe-het-zelvers of milieuslachtoffers zoals buurtbewoners van asbestfabrieken.

“Uiterst onrustbarend”

Demografen bij Adrass (Association pour le Développement de la Recherche Appliquée en Sciences Sociales) onderzochten 100 gevallen in Harmignies en 137 in Kapelle-op-den-Bos. In Harmignies bedraagt het gemiddelde aantal levensjaren van de slachtoffers 61,93, terwijl dat van de generaties waartoe de slachtoffers behoren 82,70 is. De slachtoffers verloren zo dus 20,77 jaar, luidt het. In Kapelle-op-den-Bos gaat het dan om 21,17 verloren levensjaren.

ABEVA zegt dat de conclusies van het Adrass-onderzoek “uiterst bedenkelijk en onrustbarend” zijn. “Dit versterkt onze overtuiging dat de slachtoffers een echte en complete schadevergoeding moeten krijgen en dat nu de noodzakelijke maatregelen getroffen moeten worden zodat dergelijke drama’s in de toekomst vermeden kunnen worden”, klinkt het.

In 2007 werd een Belgisch asbestfonds voor de vergoeding van asbestslachtoffers opgericht: AFA. Volgens ABEVA blijft dat fonds echter ontoereikend en zal het zeker nog aangepast moeten worden. Bron: Nieuws.be 12-12-2015.