Asbestsanering is geen paniek-voetbal maar noodzakelijk

06 juni 2016 08:06 uur

In Nederland wordt veel te krampachtig omgegaan met asbestsanering. Dat zegt hoogleraar Helsloot die onderzoek heeft gedaan naar het asbestbeleid in Nederland. Asbestsanering kost soms onnodig veel geld, kosten die niet opwegen tegen het geringe gevaar voor de volksgezondheid.

Gedeputeerde Lievers van Overijssel spreekt Helsloot tegen. Er is niet voor niks een streng beleid. “Het is bewezen dat asbest slecht is voor de volksgezondheid en daarom heeft het Rijk besloten dat in 2024 alle asbest-houdende daken vervangen moeten zijn.”

Dodelijke slachtoffers

“Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer is vergelijkbaar met het aantal asbest-gerelateerde doden,” zegt Lievers. “Voor verkeersveiligheid hebben wij ook veel aandacht, dan verbaast het mij hoe weinig aandacht er is voor asbest.” Lievers maakt wel onderscheid tussen asbest dat vrijkomt bij een brand en asbest dat verwerkt is in daken.

De gedeputeerde vindt het zelf ook moeilijk in te schatten of het noodzakelijk is om een bedrijventerrein voor drie dagen af te sluiten als er asbest is vrijgekomen bij een brand, maar zegt nadrukkelijk dat er een medisch risico is als er asbest is vrijgekomen. Bron: RTV Oost 2 juni 2016. Lees verder.>>>