Asbestsanering biedt perspectief voor werkzoekenden

09 mei 2016 15:52 uur

De regering heeft besloten dat voor 1 januari 2024 alle asbest van daken moet zijn verwijderd. Daarvoor zijn veel goed opgeleide, betrouwbare, nauwkeurige en gecertificeerde asbestverwijderaars nodig.

Op dit moment zijn er echter te weinig asbestsaneerders die aan deze eisen voldoen en de verwachting binnen de branche is dat dit tekort de komende jaren alleen maar toeneemt. Daarom hebben de gemeente Twenterand, het saneringsbedrijf Maathuis & Braakhuis en Carrière Twente de handen ineen geslagen. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hebben zij gezamenlijk twee werkzoekenden die een uitkering kregen in het kader van de participatiewet onlangs opgeleid tot asbestsaneerders.

Juist voor deze doelgroep is langjarig perspectief op een betaalde baan binnen de reguliere arbeidsmarkt erg belangrijk. Het vak van asbestverwijderaar is voor hen bij uitstek geschikt. Temeer omdat er niet een bepaalde vooropleiding wordt vereist. Daarmee is het beroep haalbaar voor veel kandidaten. Bovendien is het interessant en uitdagend werk en kom je bijna nergens vanuit een uitkeringssituatie zo snel op een goed, marktconform salaris. Er is alleen één kanttekening; juist voor dit vak worden bepaalde (karakter)eigenschappen en een specifieke motivatie van de kandidaten verwacht. Het is hard werken en je moet veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Wethouder Bert Oudendijk: “En precies daarom is de vorm van dit project, waarbij wij als gemeente, het saneringsbedrijf Maathuis & Braakhuis en Carrière Twente de handen ineen slaan, zo mooi.” Wethouder Jan Binnenmars vult aan: “Het biedt de gelegenheid om vanuit verschillende disciplines naar de kandidaten te kijken, ze te begeleiden, te evalueren en bij te sturen. En daarmee is de slagingskans dat kandidaten structureel zonder steun aan het werk kunnen, door deelname aan dit traject, buitengewoon groot!” Beide wethouders zijn vanuit hun portefeuilles betrokken bij het project.

Na een aantal uitvoerige gesprekken en een opleidingstraject zijn inmiddels twee personen als asbestsaneerder begonnen bij Maathuis & Braakhuis en de samenwerking verloopt uitstekend. Beide heren vertellen zelf wat ze vinden van hun omscholing tot asbestsaneerder:

 “Mijn interesse voor asbestsanering is ontstaan door de asbesthoudende schuren die we thuis hadden. Toen ik werd gevraagd om me te laten omscholen tot asbestsaneerder met ‘werkgarantie’ kon ik deze kans natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan! Na het volgen van de cursus durfde Maathuis & Braakhuis de uitdaging met mij aan en tot dusver is mijn ervaring dat het veelzijdig werk is waarbij ik iedere dag nog bijleer en daarvoor ook de kans krijg.”

 “Ik heb gewerkt als laborant. Nadat mijn vorige werkgever het laboratorium ging uitbesteden, heb ik de keus gemaakt om me om te laten scholen tot asbestsaneerder. Waarom heb ik deze keuze gemaakt: er is veel werkgelegenheid en het is een vak waar uitdaging in zit! Elke werkplek, of het nou een schuur, een woning of supermarkt betreft, het is altijd weer anders, wat het werk geweldig divers maakt.”  Bron: gemeente Twenterand.