Asbestdaken moeten voor 2025 zijn gesaneerd, maar is dat wel nodig?

14 april 2019 19:36 uur

Voor 1 januari 2025 moet van de overheid alle asbest van gebouwen zijn verwijderd. Of dat lukt? Er worden grote vraagtekens bij gezet. Veel mensen zitten met de handen in het haar, want de kosten zijn enorm. Is het wel nodig?

Dennis Vloet handelt in klassieke auto’s. Zijn loods aan de Boxmeerseweg in Sint Anthonis heeft een asbestdak. Dat moet eraf. Vloet noemt het overheidsbeleid ‘hypocriet’.  ,,Er komen hier mannen in witte pakken. Die gaan heel precies te werk. Maar wanneer het asbest wordt afgevoerd gaat het gewoon naar de stort. Dus het is compleet bezopen dat je wordt verplicht voor een hoop geld een dak te saneren, terwijl het probleem wordt verplaatst. Daarnaast zijn de asbestplaten, die op dit dak liggen, hechtgebonden. Die vormen geen enkele bedreiging voor mens en milieu. Het beleid is niet op de praktijk afgestemd.”

Vloet probeert het allemaal nog een positieve draai te geven. ,,Ik draag graag mijn steentje bij aan de verduurzaming dus ik ben van plan er zonnepanelen op te leggen. Dan verdienen we er ook nog iets aan. Inclusief saneren kom je op ongeveer 1,5 ton aan kosten. We zijn voor een deel van dat bedrag, op zoek naar financieringsmogelijkheden. De subsidiepot is op en de banken zijn terughoudend. We hebben ons ook gemeld bij energieleverancier Essent. Die saneert dan het dak en legt er panelen op. Maar Essent wordt bedolven onder het aantal aanvragen. We kijken nog even de kat uit de boom, want de staatssecretaris heeft aangegeven dat er een nieuw financieringsinstrument komt.” Bron: gelderlander.nl 13-4-19 Lees verder>>>>