Architect: De sloop van de oude bieb in Winschoten ‘doet pijn’

10 april 2019 09:38 uur

Deze week is begonnen met de sloop van de voormalige bibliotheek in Winschoten. ,,Dat doet altijd pijn”, zegt architect Cor Kalfsbeek.

Een poos geleden was Kalfsbeek (86) nog in Winschoten om foto’s van de oude bieb, anno 1975, te maken. Nu sloop aanstaande is, heeft hij niet meer de behoefte om ‘zijn’ gebouw nogmaals te aanschouwen. ,,Natuurlijk ben ik niet op de hoogte gebracht van de sloop. Dat doen politici nooit”, klinkt het enigszins verwijtend. Voor Kalfsbeek kunnen het nog zware tijden worden, want hij is ook de ontwerper van het achterste deel van het stadhuis dat op de nominatie staat eveneens gesloopt te worden.

Met tevredenheid blikt Kalfsbeek terug op zijn biebontwerp. Een opdracht van burgemeester John te Loo en wethouders Stuut en Flokstra. Het behoort niet tot Kalfsbeeks top ontwerpen, maar tevredenheid overheerst toch bij de architect die ook het ontwerp voor Hotel Bieze in Borger voor zijn rekening nam.

Intimiteit

Kalfsbeek heeft nog haarfijn op het netvlies hoe het gebouw er uit zag. ,,Het heeft veel sfeer, intimiteit en kleinschalige ruimtes met hier en daar hoogteverschil en het heeft diverse dakvormen. Het moest toch een beetje passen bij de oude stadshart.”

,,Jammer”, noemt Kalfsbeek de sloop. ,,Het was nog steeds een goed gebouw. Het zat goed in elkaar.” Kalfsbeek staat nog altijd aan de tekentafel. ,,Laatst belde Hof van Saksen nog. Ze hadden hulp nodig.” Bron: dvhn.nl 10-4-19 Lees verder>>>>