Apeldoorn: Sloop en nieuwbouw aan Dovenetel

29 juli 2019 05:36 uur

In de Apeldoornse wijk Zevenhuizen is de sloop van de karakteristieke ‘piramidewoningen’ volop gaande. De huizen aan de Dovenetel maken plaats voor 52 nieuwe woningen. Ook die zijn bestemd voor de sociale huursector.

Het weghalen van de 43 huizen met piramidedak hangt al meerdere jaren in de lucht. Woningcorporatie de Woonmensen heeft als eigenaar de planning een paar keer moeten opschuiven. Een deel van de bewoners en omwonenden was niet blij met de vernieuwing. De vrees was dat de buurt te volgebouwd zou raken en er waren zorgen over een toename van verkeer. Volgens de Woonmensen voldeden de piramidewoningen niet meer aan de eisen van deze tijd.

Warmtepomp

Nu is het plan dus daadwerkelijk in uitvoer gebracht. Ongeveer de helft (25 woningen) van de nieuwbouw krijgt een plat dak en komt langs de Sluisoordlaan. De overige 27 huizen hebben een kap en staan her en der op openvallende plekken. Ze worden energiezuinig opgeleverd, voorzien van zonnepanelen en bodemwarmtepomp. De huur komt rond de 600 euro te liggen, beschrijft woordvoerder Rick Evers van de Woonmensen. Daarmee zijn de huizen geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens die in aanmerking komen voor huurtoeslag.

De sloopwerkzaamheden duren nog een paar weken, daarna volgt het bouwrijp maken van de omgeving. De nieuwbouw start in het begin van 2020. Ongeveer een half jaar later moeten de woningen klaar zijn.
Wie belangstelling heeft zal nog even geduld moeten hebben. De woningen worden straks via de gebruikelijke weg verhuurd op basis van het puntensysteem (inschrijfduur) van Woonkeus Stedendriehoek.

Kritisch

De Partij voor de Dieren plaatste eerder een kritische kanttekening bij het project. De partij stelt de vernieuwing op zich een goede ontwikkeling te vinden, ‘want sociale huurwoningen zijn hard nodig gezien de lange wachtlijsten’. ‘Helaas worden voor deze ontwikkeling 37 prachtige bomen gekapt en vermindert het aantal vierkante meters groen in de buurt. Dat is een zeer kwalijke zaak en de reden dat wij tegen dit plan hebben gestemd.’  Bron: destentor.nl 25-7-19