Amsterdam: Zorgondernemer wil toestemming sloop historische panden Zuid

21 mei 2018 20:49 uur

Zorgondernemer Loek Winter, mede-eigenaar van onder andere het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen, heeft een aanvraag ingediend voor de sloop van de Jan van Goyenkliniek in het monumentale hart van Amsterdam-Zuid.

In de aanvraag voor een omgevingsvergunning wil Winter toestemming om de historische panden aan de Jan van Goyenkade 1 en 2, die dateren uit 1921, te kunnen slopen. Vervolgens zou hij, als de vergunning wordt toegekend, de nu 14 meter hoge gebouwen mogen vervangen door nieuwbouw van 22 meter hoog.

“Dit mag”
De plannen wekken grote onrust bij omwonenden. Zij vrezen dat het historisch karakter van de kade wordt aangetast. De gemeente stelt dat de aanvraag van Winter in behandeling is. Sebastiaan Capel, waarnemend voorzitter van het stadsdeel Zuid: “En qua hoogte en volume mag dit.”

Ogenschijnlijk biedt het bestemmingsplan, dat dateert uit 2013, ruimte voor een positief besluit, nu het geen monumenten betreft. Desgevraagd zegt Winter echter dat er een conflict is met het bestemmingsplan, waardoor nieuwbouw aan de Jan van Goyenkade niet haalbaar is. Hij ontkent zeer stellig daar te willen slopen, hoewel dit wel staat vermeld in de vergunningsaanvraag van 30 maart. Bron: parool.nl 18-5-18 Lees verder>>>>