Alblasserdam: Gemeente kan snelle sloop Merconloods niet afdwingen

30 september 2020 09:57 uur

De gemeente Alblasserdam zegt niet te kunnen afdwingen dat de al jaren leegstaande fabrieksloods van Mercon versneld gesloopt wordt.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders (b en w) aan de CDA-fractie, die daar om gevraagd had. In de loods aan de West-Kinderdijk wordt geregeld brand gesticht. Dat leidt tot gevaarlijke situaties, omdat op minder dan tien meter afstand van die loods woningen staan.

De brandweer moest dit jaar al acht keer uitrukken voor een brandmelding, waarbij het vuur twee keer hoog oplaaide. In alle andere gevallen ging het om relatief kleine brandjes die snel onder controle waren. Ter vergelijking: in heel 2019 waren er vier uitrukken en in 2017 en 2018 steeds één per jaar.

Woningen

Het is de bedoeling dat op het terrein 275 woningen komen, maar de eigenaar zegt pas te gaan slopen op het moment dat de vergunning voor die bouw onherroepelijk is. De gemeente schrijft dat in overleg met de omgevingsdienst zal worden bekeken of procedures voor vergunningen versneld kunnen worden, zodat er misschien ook eerder gesloopt kan worden.

Er zijn volgens b en w geen gevaarlijke stoffen in het pand aanwezig, al is er nog wel wat asbest. De kans op verspreiding daarvan buiten het bedrijfsterrein in geval van brand is volgens b en w ‘beperkt’. De verspreiding daarvan wordt tegengehouden door de ramen in het gebouw.

Wel lagen in de loods pallets, kratten en papier, waarin brand gesticht zou kunnen worden. Die zijn op verzoek van de gemeente opgeruimd.

Verder zijn gaten in de omheining, waardoor brandstichters vermoedelijk het terrein opkwamen, gedicht. Op een aantal plekken is nieuw hekwerk geplaatst. Ook is daarop prikkeldraad aangebracht, zodat het moeilijker is geworden om daaroverheen te klimmen. Daarnaast zijn camera’s geïnstalleerd om een oogje in het zeil te houden. Bron: bndestem.nl