100 jaar oude woningen in Enschede gered van sloopkogel

30 augustus 2020 18:48 uur

Het lot van 73 bijna honderd jaar oude woningen in ’t Getfert leek bezegeld. Corporatie Ons Huis had de sloop al aangekondigd, maar komt daar nu op terug. Bij nader inzien geeft de cultuurhistorische waarde de doorslag en volgt renovatie. Tot opluchting van de bewoners.

In de keuken halen Frans Stroever (70) en zus Marianne (72) herinneringen op aan hun jeugd. „Waar we nu zitten, was vroeger buiten. Dit is er pas in 74 of 75 bijgebouwd”, zegt Frans. Hij is geboren op Wooldriksweg 82 en er nooit meer weggegaan. Zus Marianne, die deze middag bij hem op de koffie is, vertelt: „Ik ben hier uit huis getrouwd.”

Toen was nog veel anders in de woning en in de buurt. Marianne, lachend: „Onze wc was nog apart, in het tuintje. In de winter was het er steenkoud. Daar bleef je niet lang zitten, hoor.”

Ze woonden er ooit met zijn zessen. Frans: „Oma en opa woonden hier al en bleven bij ons in wonen. Het was te doen. De buren hadden negen kinderen. Daar zat het behoorlijk vol.”

Het was volgens hen altijd ‘een gegoede buurt’. „De mensen hadden hier allemaal een mooie baan. Je had politiemensen, onderwijzers en kantoorpersoneel van GAK. Je hoefde niet ver te lopen voor boodschappen. Je had een paar schoenenzaken, buurtsupers, drie groenteboeren, een slager en natuurlijk café Hendriks op de hoek. De meeste winkelpanden zijn woningen geworden of inmiddels gesloopt.”

‘Het zou toch jammer zijn deze woningen af te breken’

Net zoals voor 72 andere huurhuizen van Ons Huis in de Wooldriksweg, Borneostraat en Celebesstraat dreigde voor hun woning de sloopkogel. Frans Stroever had zich er al een beetje mee verzoend, maar de opluchting is groot nu Ons Huis daar vanaf ziet. „Het zou toch heel jammer zijn om deze woningen af te breken? Als je ze beter isoleert en links en rechts wat opknapt, kunnen ze nog heel goed mee.”

„Een prachtige plek dicht bij de binnenstad vertelt Ernst Iepma (77). En met veel ruimte voor een mooie tuin.” Vooral dat is voor hem belangrijk. Trots geeft hij een rondleiding door wat hij hun ‘eetbare tuin’ noemt. „Anderen hebben het over een oerwoud”, zegt hij lachend. „Je hebt toch niet het gevoel dat je midden in de stad zit? We verbouwen hier alles. Tomaten, appelbes, bramen, gele frambozen, achttien soorten kruiden. We hebben peren-, kersen- en pruimenbomen. Noem maar op.”

‘Die nieuwbouw aan de overkant doet koud aan’

Hij wijst naar de overkant van de staat, waar De Woonplaats wel de oude woningen heeft gesloopt voor vervangende nieuwbouw. Ernst Iepma wordt er niet gelukkig van. „Dat zijn blokken, hier aan onze kant woningen.” Echtgenote Rosa knikt bevestigend: „Die kant doet koud aan. Er is niks geen sfeer aan die nieuwe huizen.”

Net als Frans Stroever heeft Ernst Iepma inmiddels de uitgebreide vragenlijst van Ons Huis over de wijze van renovatie ingevuld. Beide vinden een betere isolatie van de gevels en het dak het belangrijkste.

Ernst Iepma zou ook graag zien dat een van de drie slaapkamers boven wordt veranderd in een douche met toilet. „En meer groen in de buurt. Dat is voor ons eigenlijk het belangrijkste verbeterpunt. Geen tegels. Ook in de tuinen. Maar ik weet niet op de corporatie daar veel over te zeggen heeft.”

‘Woningen hebben cultuurhistorische waarde’

Eerder kondigde Ons Huis nog aan haar 73 woningen in Wooldriksweg, Borneostraat en Celebesstraat te slopen. Ze zijn gebouwd in 1924 en zijn de oudste in het bezit van de corporatie. Maar waar De Woonplaats de afgelopen jaren in ’t Getfert wel overging tot sloop van tientallen woningen en vervangende nieuwbouw, ziet Ons Huis daar bij nader inzien vanaf.

„Omdat we nu vinden dat de woningen een cultuurhistorische waarde hebben voor Enschede. En dat de woningen goed te renoveren zijn”, aldus Ons Huis, die de bewoners nauw betrekt bij de komende renovatie.

Daarvoor is onderzoeksbureau I & O in de arm genomen. Bewoners kunnen op een uitgebreide vragenlijst woonwensen en verbeterpunten voor hun huizen en directe omgeving aangeven. Bron: Tubantia.nl